ВВС на САЩ бият тревога заради руските хиперзвукови ракети

Америка все повече изостава от Русия и Китай в технологичната надпревара по разработката на хиперзвукови ракети, пише американското издание „Уошингтън Фрий Бийкън“ (The Washington Free Beacon), цитирано от РИА „Новости“

Според изследване на ВВС на САЩ Китай и Русия вече провеждат изпитания на високоскоростно маневриращо въоръжение, което е опасност за американските сили с предно базиране и дори за континенталната част на САЩ.

За първи път в документа американските военни изразяват тревога по повод разпределението на силите в глобалната надпревара във въоръжението.

Налице е съревнование около разработката на хиперзвукови ракети, пригодени за нанасяне на ядрени и конвенционални удари, отбелязва изданието.

Тези устройства могат да летят със скорост пет пъти по-висока от скоростта на звука и да маневрират, избягвайки съществуващите системи за ПРО, разработени за борба с балистични ракети. „Настъплението и отбраната са двете страни на една монета.

Също както през годините на студената война, единственият надежден инструмент за сдържане на хиперзвуковото въоръжение може да бъде заплахата от симетричен контраудар“, посочват експертите.

Според генералния директор на руската корпорация „Тактическо ракетно въоръжение“ Борис Обносов в Русия хиперзвуково оръжие може да се появи още в началото на следващото десетилетие.
Източник: Руски дневник


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.