US експерти: руската невидима фрегата “Адмирал Горшков” е далеч по-добре въоръжена от нашите кораби

US експерти: руската невидима фрегата "Адмирал Горшков" е далеч по-добре въоръжена от нашите кораби
Фрегатата-невидимка “Адмирал Горшков”, която се присъедини към състава на руския ВМФ на 28 юли м.г., превъзхожда по огнева мощ корабите на американските ВМС.

Руският кораб с бордови номер 417 е с по-съвършено артилерийско и ракетно въоръжение, както и с по-добра водоизместимост, пише американското издание Business Insider.

На първо място изданието отбелязва размерите на кораба, изграден с използването на стелт технология и композитни материали, за да е слабо забележим за радарите и уредите за засичане с инфрачервена светлина.

Дължината на фрегатата е 135 м, ширината ѝ е 16 м, а газенето – 4,5 м. Водоизместимостта ѝ е 5400 тона. Тя може да измине 4500 морски мили с максимална скорост 34 възела (близо 63 км/ч). В същото време водоизместимостта на американските кораби тип Freedom (“Свобода”) и Independence (“Независимост) e 2600-2800 тона.

Най-голяма тревога у експертите обаче предизвиква огневата мощ на руската фрегата. “Адмирал Горшков” е въоръжен със 130-мм оръдеен купол, докато при американските кораби калибърът на оръдието е 57 мм.

Основното ударно въоръжение на фрегатата са 16 противокорабни крилати ракети “Оникс” и “Калибър” а в някои случаи, както твърдят чуждестранните експерти, и хиперзвукови ракети BrahMos.

Те носят обикновени бойни глави с тегло до 300 кг и дължина на полета около 350 км. Противовъздушната отбрана е обезпечена от комплекс “Полимент-редут”, способен да изстрелва до 128 зенитни ракети от различен тип по въздушни цели.

За борба с подводници фрегатата е снабдена с комплекс “Медведка-2”, като може да използва и противоподводна версия на ракетите “Калибър”.

Единственото, по което руската фрегата отстъпва на корабите на САЩ, е авиогрупата, разположена на борда ѝ.

Тримаранът Independence може да носи два хеликоптера SH-60 и дрон MQ-8 Fire Scout. Корабите тип Freedom разполагат с хеликоптер Seahawk и три дрона. Руската фрегата носи само противокорабен хеликоптер Ка-27ПЛ.

“Адмирал Горшков” ще служи в Северния флот. Три други фрегати от т.нар. “адмиралска серия” по проекта 22350 са в различни стадии на изграждане. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.