US генерал: Дори и Русия да прави ядрено оръжие с мощност 100 мегатона, ще можем да я парираме

US генерал: Дори и Русия да прави ядрено оръжие с мощност 100 мегатона, ще можем да я парираме
Американският генерал Джон Хайтън заяви, че САЩ са надеждно защитени от всеки тип ядрено оръжие, включително от руското.

“Нашите възможности за сдържане не подлежат на съмнение и нямат конкуренция. Способни сме да доминираме и да отвърнем на всяка атака, откъдето и да дойде тя”, заяви началникът на Стратегическото командване на ВС на САЩ, цитиран от “Российская газета“.

Според него Москва отстъпва на Вашингтон по ядрен потенциал благодарение на подводния флот и ракетните пускови площадки, разположени из цялата територия на САЩ.

В свое изследване по-рано бивши служители на ЦРУ и Силите за специални операции признаха превъзходството на руското ядрено оръжие, припомня изданието. Изводите им сочат, че то е няколко пъти по-мощно от американското и китайското.

Експертите отбелязват, че най-новите руски разработки сериозно изпреварват най-мощното оръжие в други страни. Например, балистичната ракета “Сармат” е с мощност 50 000 килотона, а най-новата многоцелева оръжейна система “Статут-6” – с 100 000 килотона. Така руското ядрено оръжие превъзхожда по мощност американските аналози съответно 5,5 и 11,1 пъти.

Русия е първа в света и по брой постъпващи във войската съвременни образци на бронетанково и ракетно артилерийско въоръжение, както и автомобилна техника, посочва “Российская газета”. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.