The Washington Post: Поради лошите пътища от НАТО биха закъснели за битка с Русия

The Washington Post: Поради лошите пътища от НАТО биха закъснели за битка с Русия
В случай на военен конфликт между Русия и НАТО американската армия няма да успее да достигне до бойното поле и ще загуби битката в прибалтийския регион.

Причината за това е в проблемите на транспортната логистика в страните от Източна Европа и бюрократичните опасности.

Това пише американското издание The Washington Post с оглед на маневрите, проведени в прибалтийските страни и в Полша, показали, че транспортната инфраструктура на страните, които някога са били част от Източния блок, не е адаптирана за превозването на тежката бронирана техника на НАТО.

Тесните пътища и старите мостове са сериозна пречка при прехвърлянето на армиите. Освен това напредъкът при придвижването би могъл да бъде възпрепятстван и от бюрократичните процедури: паспортен контрол и пропускане на войските. Армията трябва да премине през 17 различни процедури.

“Германия, например, позволява на товарни автомобили, натоварени с танкове и друга тежка техника, да се движат по магистрали само през нощта и то в делнични дни.

Швеция, която не е член на НАТО, но работи в тясно сътрудничество със Северноатлантическия алианс, изисква да бъде уведомена три седмици по-рано, ако голямо количество войници и техника трябва да навлязат на нейна територия”, пише авторът.

Освен това руските ЖП линии се различават от западните. Те са по-широки, което означава, че ешелоните с техниката трябва да се товарят, а след това да се пренатоварват край границите на Полша и Литва. Това би могло допълнително да забави войските.

“Ако стигнете там за 45 дни, просто отложете битката”, смята генерал-майор Стивън Шапиро, отговорен за придвижването на американските войски в цяла Европа.

Според западните анализатори руската армия може да “усвои” Рига за 60 часа. Не обявяват обаче колко време, според тях, би било необходимо за завладяването на цялата територия на прибалтийските страни. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.