The Times съобщи за “напрегнато преследване” между английска и руски подводници край бреговете на Сирия

The Times съобщи за "напрегнато преследване" между английска и руски подводници край бреговете на Сирия

Британска подводница от клас Astute е участвала в “средиземноморско преследване”, което се е състояло заради действията на подводници от руския ВМФ край бреговете на Сирия. Това съобщава The Times, като се позовава на осведомен военен източник, който твърди, че британците били подмамени да се включат в игра на “котки и мишки” и се опитали да се отскубнат от “напрегнато преследване”, което обаче осуетило участието им в удара срещу Сирия!

По информация на изданието британската подводница клас Astute, въоръжена с крилати ракети, е била преследвана от една, или възможно две руски субмарини, наричани от западните експерти “черни дупки” заради тяхната безшумност. Изданието пише, че на британските подводничари им се е наложило да маневрират, за да се скрият и от две руски фрегати и един противолодъчен самолет. Заради тях британската подводница не успяла да се приближи на достатъчно разстояние от крайбрежието, за да нанесе удари по Сирия.

Споменатите “черни дупки” се оказали излезли от сирийското пристанище Тартус две подводници клас “Варшавянка”, или по класификацията на НАТО — Kilo. Дизел-електрическите подводници развиват огромна скорост, безшумни са и са въоръжени с торпеда, крилати и противолодъчни ракети. Британските журналисти уверяват, че английската подводница е останала неоткрита.

Експерти предполагат, че подводницата не е взела участие във военната операция срещу Сирия, заради старанието на британските моряци “да останат незабелязани”. Официално потвърждение на изнесената от The Times информация засега няма. Представители на Кралските ВМС не са коментирали инфарктната ситуация.
От: wars.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.