The National Interest сравни системите С-300Ф “Форт” и Standard: Коя е по-добра?

The National Interest сравни системите С-300Ф "Форт" и Standard: Коя е по-добра?
Американски експерти сравниха ПРО системите С-300Ф “Форт” и Standard

Противовъздушната отбрана е един от най-важните сегменти от въоръжението на бойните кораби, пише американският интернет портал The National Interest. Самолети, оборудвани със съвременни противотанкови ракети и други оръжия клас “въздух-море”, представляват голяма заплаха за повърхностния флот. Ето защо подобряването на съществуващите машини и разработването на нови системи за защита на корабите от въздушно нападение, е една от най-важните задачи, които военно-промишленият комплекс трябва да изпълни.

Авторите на статията подчертават, че ракетната система “Форт” е една от най-добрите ПВО системи, които са част от руския флот. Тя е предназначена за борба с много бързи и гъвкави въздушни цели на различни височини, характеризиращи се с превъзходни маневрени възможности. Ракетите се изстрелват от вертикални установки.

Американските военни кораби са оборудвани със сходна система, наречена Standard, която съществува в различни модификации. Военни експерти анализираха как тези комплекси са интегрирани в оръжейната система на военните кораби.

Standard е система за ПВО защита на корабите на американския военноморски флот, която е на въоръжение на разрушителя Arleigh Burke и ракетния крайцер Ticonderoga. Ракетите са поставени в специални контейнери и могат да се изстрелват независимо една от друга. Ракетната система С-300Ф “Форт” пък се намира в специално проектирани барабани в корпуса на кораба. Ракетите трябва да са поставени в хоризонтално положение, за да бъдат изстреляни. След това барабанът трябва да се завърти, за да бъде приведена следващата ракета в бойна готовност. По тази причина ¹ “Форт” има по-ниска бойна скорост от Standard, поставени в пусковите установки Mk-41. Руската система е предназначена за борба с въздушни цели, докато Mk-41 могат да използват няколко вида ракети за съвсем различни цели.

Що се отнася до самите ракети, от основно значение е ефективният обхват, т.е. радиусът на действие. В текста се отбелязва, че модернизираната американска ракета, която наскоро влезе на въоръжение, има предимство що се отнася до максималния ² обхват. Авторът на статията обаче смята, че основната цел на руския флот е да защитава териториалните си води, така че моряците му не се нуждаят от ракети, които да имат същия или по-голям обхват от този на ракетите на САЩ.

¹С-300Ф “Форт” може да изстрелва ракети на всеки три секунди, което изобщо не е бавно.

²Американската ракета RIM-174 SM-6 ERAM има максимален обхват от около 240-370 километра. Руската модернизирана система С-300ФМ “Форт-М” разполага с ракета 48Н6 с обхват от 150 километра. Модернизацията ѝ позволява да използва още по-висококачествените ракети 48Н6E2, които са същите като ракетите, с които работи системата С-300 ПМУ-2. Обхватът им е 200 километра. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.