The National Interest избра най-добрия руски боен самолет: Flanker е без конкуренция

The National Interest избра най-добрия руски боен самолет: Flanker е без конкуренция
Aмерикански експерт от списание The National Interest призна многоцелевия изтребител Су-27, известен в НАТО като Flanker (“Флангови удар”), за най-добрия изтребител от четвърто поколение на Русия.

“В продължение на четири десетилетия Flanker служи на Русия като боец от четвърто поколение, а също така е и на въоръжение в двете най-гъсто населени страни в света – Китай и Индия. Големият двудвигателен изтребител – руският еквивалент на F-15 Eagle – притежава голяма продължителност на полета, мощни оръжия, усъвършенствана авионика и отлична маневреност”, пишемагистърът на джорджтаунския университет Себастиан Роблин.

Той отбелязва също, че Су-27 е послужил за основа на цяла серия различни по предназначение самолети. Изтребителят се използва активно и във военновъздушните сили на други държави. Например в Етиопия Су-27 успява да свали четири други вражески бойни самолета в пряка въздушна битка, което потвърждава класата му в условия на война.

Последният модел на самолета Су-35С в своите летателни характеристики значително надминава конкуренцията, комбинирайки в себе си най-добрите показатели на изтребителя четвърто поколение и основните характеристики на самолетите пето поколение.

Така свръхманевреността на самолета е осигурена от нов двигател с контрол на вектора на тягата, което позволява да се развие свръхзвукова скорост, без нужда от влизане в режим на форсаж.

Су-35С се различава от предишния модел с повишена тяга (14,5 тона), намален разход на гориво и по-голям ресурс. Изтребителят може да ускори до 2500 км/ч и да достигне височина от 20 000 метра. Максималният му обхват е 3600 километра. Най-новата му авионика и радарите го правят сериозен враг, способен да поразява въздушни цели на разстояние до 400 километра.

Експертът отбелязва, че най-новият модел Flanker нагледно демонстрира разликите между американската и руската доктрини на въздушния бой.

Американската армия разчита на “стелт” технологии, скорост и далекобойни ракети, докато Русия продължава да изгражда силно маневрени самолети, вярвайки, че радиоелектронната война ще намали скоростта и точността на далекобойните ракети, а наземните РЛС ще насочат изтребителите към вражеските самолети. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.