The National Interest: Защо пилотите на бойни самолети на всяка цена избягват срещи със С-400?

The National Interest: Защо пилотите на бойни самолети на всяка цена избягват срещи със С-400?
Руската С-400 “Триумф” стана една от най-обсъжданите в света зенитни ракетни системи.

САЩ въведоха икономически санкции против страните, закупуващи тези комплекси, въпреки че редица големи държави не се спират пред подобни ограничения. Индия и Китай например вече сключиха договори за доставките на тези системи.

Защо С-400 е така силно желан комплекс и какво го отличава от С-300? Тези въпроси си зададе експертът по отбраната на американското издание The National Interest Чарли Гао.

ЗРС С-400 на практика е развита модификация на С-300. През 2007 г., когато новата система за първи път беше демонстрирана в рамките на авиокосмическото изложение МАКС, много хора отбелязаха външното ѝ сходство с вариант С-300ПМУ-2. Но не случайно – в самото начало С-400 носеше обозначение С-300ПМУ-3 – като трета модернизирана версия на мобилния комплекс С-300.

Скоро стана ясно, че ракетната система С-400 е много по-съвършена в сравнение с предшествениците си, благодарение на най-новите към момента ракетни и радиолокационни технологии.

Една от главните особености на ЗРС стана способността ѝ да използва четири типа ракети с различни възможности, т.е. тя може да изпълнява функциите на ешелон от системи за ПВО. Така С-400 става гъвкава система, която може да се ползва на практика срещу всякакви въздушни цели.

Радиусът на действие на комплекса също е значително повишен. Обсегът на базовите ракети съставлява 240 км (при С-300ПМУ-1 е 150 км, а при С-300ПМУ-2 е 200 км), а новата ракета 40Н6 може да поразява цели на дистанция от около 400 километра.

По думите на американския експерт, възможностите на С-400 са се появили в процеса на еволюция на С-300, което я е направило по-мощна и многоцелева.

“Прехватът на балистични ракети, взаимозаменяеми ракети и многоканалността са присъщи на тази система от дълго време.

С-400 е разработвана с оглед на вече известните достойнства на предишните ЗРС и стана много по-сериозна заплаха”, заключва експертът, цитиран от “Российская газета“. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.