New York Times обвинява Русия в тайно разполагане на ракета с ядрена глава

New York Times обвинява Русия в тайно разполагане на ракета с ядрена глава
“Русия тайно разположи нова крилата ракета” – така започва статията в американския вестник New York Times (NYT), посветена на предполагаемото нарушаване от страна на Москва на Договора за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег (РСМД) от 1987 г.

Позовавайки се на неназовани представители от администрацията на Белия дом, NYT пише, че Русия е разработила и приела на въоръжение нова крилата ракета с наземно базиране с ядрена бойна глава.

Публикацията бе коментирана от сенатора от Аризона Джон Маккейн. Той е на мнение, че такава ракета, каквато Русия уж притежава, е заплаха за сигурността на съюзниците на САЩ по линия на НАТО и техните сили в Европа. “Време е новата администрация да вземе незабавни мерки за подобряване на нашата възпираща позиция в Европа и защита на нашите съюзници”, призовава Маккейн. В Русия, впрочем, възприемат опасенията на сенатора като безпочвени.

Недоказана информация”

По думите на прессекретаря на президента на РФ Дмитрий Песков, Русия спазва международните договори, които е подписала, в това число и РСМД. “Никой официално не е обвинил Русия в нарушаване на договора РСМД”, напомня Песков. От МВнР на Русия също отхвърлят американските обвинения: директорът по въпросите за неразпространение и контрол на въоръженията Михаил Улянов заяви, че претенциите към Русия са голословни и с нищо не са подкрепени.

В разговор с “Руски дневник” Тимофей Бордачов, директор на Центъра за комплексни европейски и международни изследвания при Висшата школа по икономика, също отбелязва, че обвиненията на САЩ са трудно доказуеми. “Не са представени никакви доказателства, не се споменават чиновниците, които говорят за нарушенията – казва Бордачов. – Информацията е без никакви доказателства”.

Задкулисната борба във Вашингтон

Ангел Джамбазки

Експертите, до които се допита “Руски дневник”, отбелязват, че публикацията в NYT може да бъде свързана с вътрешнополитическите борби в САЩ. Значителна част от политическата върхушка се опасява, че президентът Доналд Тръмп се стреми към подобряване на отношенията с Русия и се стреми това да не се допусне.

Тимофей Бордачов предполага, че публикацията в NYT е провокация, организирана от привържениците на твърдата линия в отношенията с Москва. “Провокациите от този род са “тежката артилерия”, която е призвана не да установява някаква реалност, а да създаде такава политическа атмосфера, при която затоплянето на отношенията между Русия и САЩ да бъде невъзможно”, смята експертът.

3 ВМРО

Това мнение се споделя и от Фьодор Лукянов, главен редактор на списание “Русия в глобалната политика”. “Ние виждаме сблъсъка между по-голямата част от управляващата класа и Тръмп в опит ако не да го отстрани от власт, то поне да го парализира”, каза Лукянов за “Руски дневник”.

Русия, отбелязва експертът, се превърна в своего рода “таран”, който се използва срещу Тръмп още от времето на предизборната кампания, когато Хилари Клинтън го обвини в това, че той е едва ли не е марионетка на Кремъл. “Съответно всичко, което се отнася до поредните доказателства за враждебните планове и вероломството на Русия, влиза в касичката на борбата срещу Тръмп”, казва Лукянов.

Ядрените разногласия и последствията

Също така, Лукянов отбелязва новата тенденция в международните отношения: много по-активно, отколкото в предишни години, започнаха да се обсъждат въпроси, свързани с ядрените арсенали и стратегическата сигурност. “В САЩ се поставя въпросът, ако не за нова надпревара във въоръжаването, то поне за превъоръжаване, за модернизация на ядрения потенциал – счита експертът. – Доскоро се смяташе, че ядреното оръжие е едва ли не проблем на вчерашния ден, а сега се оказва, че няма нищо подобно”.

Въпросите за ядреното оръжие вълнуват не само САЩ, но и Европа. Затова обвиненията по адрес на Русия, че нарушава договора за РСМД, нажежават атмосферата в навечерието на Мюнхенската конференция по сигурността, която ще се проведе от 17 до 19 февруари, отбелязва Лукянов. “Конференцията е своего рода барометър за настроенията в евроатлантическата общност и подклаждането на опасенията на европейските съюзници на САЩ от привържениците на твърдата линия по отношение на Русия няма да им навреди”, казва Лукянов.

  • Договорът за ликвидиране на ракетите със среден и малък обсег е подписан от президента на САЩ Роналд Рейгън и генералния секретар на СССР Михаил Горбачов на 8 декември 1987 г.
  • Съгласно безсрочния договор, двете ядрени държави се задължават да не произвеждат, да не провеждат изпитания и да не разгръщат ракети с наземно базиране със среден (от 1000 до 5500 км) и малък (от 500 до 1000 км) радиус на действие. Наличните тогава ракети са унищожени под контрола на инспектори.
  • В изпълнение на условията от договора СССР и САЩ унищожават общо 2692 ракетни комплекса.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.