National Interest оцени шансовете на американския изтребител F-22 в битка с руския Су-57

National Interest оцени шансовете на американския изтребител F-22 в битка с руския Су-57
Американските експерти са свикнали да третират като звезда своя изтребител пето поколение F-22 Raptor и да го “коронясват”, смятайки го за единствен “цар” на безкрайното небесно пространство.

Въпреки това, с появата на руския самолет Су-57 и последната информация за техническото му развитие, “короната” на F-22 е повече от разклатена и дори може да бъде свалена, ако някога, разбира се, изобщо е съществувала.

Авторът на текста твърди, че, ако Су-57 се сдобие с нов двигател, според всички показатели, той ще се превърне в чудесен съперник на американския F-22 Raptor. В статията се подчертава, че новият двигател “Изделие 30” ще тежи най-малко 15 000 кг.

С този двигател самолетът ще има изключителни технико-тактически характеристики, особено ако имаме предвид, че ще бъде имплементирана система за управление на вектора на тягата, която ще даде на Су-57 висока степен на маневреност.

Невидимостта във въздуха, която се явява основното тактическо предимство на американския изтребител Raptor (и обикновено на всяко пето поколение самолети), може да се окаже напълно непотребна в конфронтация с руския Су-57. Той е оборудван с усъвършенствани противоелектронни системи за борба, които могат напълно да заблудят радарите на американския Raptor.

Експертите отбелязват, че Русия не вярва в ефективността на системата за невидимост, тъй като предпочита да избягва радарите, вместо да се крие от тях. Страничните радари на Су-57 ще му позволят да заблуди американския F-22, който фиксира врага на принципа на Доплеровия ефект. Авторите на статията предполагат, че Су-57 ще използва тактики, според които самолетът ще лети перпендикулярно на радара на вражеския самолет, оказвайки се в неговата “сляпа зона”.

Въпреки това самолетите, които ще се окажат в диапазона на видимост, могат да се срещнат с F-22 във “визуална” въздушна битка. В най-близко бъдеще всички Су-57 ще бъдат оборудвани с усъвършенствани каски за пилотите, както и високо ефективни ракети тип “въздух-въздух”, които ще позволят на пилота да стреля в посоката, в която иска.

При това положение е твърде трудно да се определи изхода на евентуална битка, тъй като най-вероятно победата ще бъде за самолета, управляван от по-опитен пилот, пише в текста. / rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение на WARS.BG – военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.