National Interest: На Русия не ѝ трябва “Авангард”, ако иска да ни унищожи

National Interest: На Русия не ѝ трябва "Авангард", ако иска да ни унищожи
На Русия не ѝ трябват системи “Авангард”, за да може в случай на война да унищожи САЩ, които от своя страна нямат системи за противоракетна отбрана, способни да реагират на съществуващите балистични ракети, пише The National Interest.

Изданието отбелязва, че Русия разполага с около 528 балистични ракети със сухопътно и подводно базиране, а за да прекрати съществуването на Съединените щати като държава, ѝ е достатъчна малка част от тях, цитира РИА “Новости”.

По версията на журнала САЩ не разполагат със съществена защита от балистични ракети. Сега те могат само да се опитват с ограничен успех да разработят система, която да може да свали ракети, пуснати от “малки държави” като КНДР например. Още през изминалия век Вашингтон се е старал да създаде защита от балистични ракети:

  • програмата Safeguard от 1960-те години
  • програмата на Рейгън “Звездни войни” от 1980-те години

Въпреки това, пише The National Interest, “нито един здравомислещ човек “няма да повярва, че каквито и да било възможни бъдещи програми могат да гарантират, че ще са толкова непробиваеми, че да могат да свалят всяка от бойните глави, приближаваща се със скорост 20 пъти по-висока от тази на звука.

Така, подчертава изданието, най-новото оръжие на Русия е създадено буквално за това да може да пробива защита, която просто не съществува.

За създаването на системи “Авангард”, както и другите най-нови образци на въоръжение, президентът на Русия Владимир Путин разказа на 1 март в речта си пред Федералното събрание.

“Авангард” е способен да извършва полети в плътните слоеве на атмосферата на междуконтинентални разстояния, а хиперзвуковата му скорост превишава 20 Маха. През юли министерството на отбраната съобщи за началото на серийното производство на бойните глави за “Авангард”, а в близките месеци, по думите на Путин, системата ще бъде поставена на въоръжение. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.