Ka-52 “Катран” успешно премина “бойното кръщение” в Сирия, докато Су-35 надхвърли очакванията 4 пъти

Ka-52 "Катран" успешно премина "бойното кръщение" в Сирия, докато Су-35 надхвърли очакванията 4 пъти
Ударните хеликоптери Ка-52К “Катран“, които за първи път се включиха в реални бойни операции в Сирия, подвърдиха заложените характеристики

Това заяви по време на посещение в арабската република вицепремиерът на Русия Юрий Борисов.

“Тествахме новата авиотехника в реални бойни условия и  получихме потвърждение на нейните способности. Това бяха самолетите от стратегическата авиация Ту-160, Ту-95MС и Ту-22M3, изтребителите МиГ-29К/КУБ и хеликоптерите Ка-52К, които за първи път излетяха от самолетоносача “Адмирал Кузнецов”, каза Борисов, цитиран от РИА “Новости”.

Хеликоптерите Ka-52K бяха използвани за пръв път в Сирия през ноември 2017 година. Те полетяха от руския самолетоносач “Адмирал Кузнецов”, който се намираше във водите на Средиземно море.

Борисов заяви също, че показателите за надеждност на самолетите Су-35 и Су-30СM, по време на тяхната служба в Сирия, са надскочили очакванията три-четири пъти и са демонстрирали висока многофункционалност.

Той добави, че руската авиация в Сирия, която се състои от около 30 самолета, извършва средно по около 100 полета на ден, т.е. “три полета на самолет”.

Вицепремиерът отбеляза, че оперативно-тактическата ракетна система “Искандер”, както и системите за залпов огън “Торнадо-Г” и “Смерч” са показали висока степен на бойна ефективност. “Тяхното използване в условия на реални битки потвърди високата степен на технико-тактическите характеристики на руските артилерийски ракетни системи и традиционната им простота и надеждност по време на експлоатация”, каза Борисов.

Миналата седмица руското министерство на отбраната докладва за възстановяване на мирния живот сред цивилното население на Сирия. Обявено бе, че през тази година около 1500 сирийски селища са освободени от терористите, а около 300 хиляди бежанци са се завърнали в страната.

“По време на изпълнение на антитерористични операции в Сирия през тази година са освободени общо 1441 града”, каза ръководителят на Националния център за управление на отбраната генерал-лейтенант Михаил Мизинцев. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.