Focus: САЩ и НАТО вече изостават от Русия

Focus: САЩ и НАТО вече изостават от Русия

Руската армия дълго време  бе считана за слаба, а военната й техника — за остаряла, но ситуацията се промени, пише немското списание. В последните години Москва значително увеличи и подобни въоръжението си.

Премиерът на Русия Медведев по време на Мюнхенската конференция по сигурността говори за новата студена война, а президентът Путин характеризира НАТО като опасност за Русия, припомня изданието.

 

Само до преди две години Западът считаше, че Русия само заплашва: след разпада на СССР нейната армия беше в плачевно състояние, отбелязва авторът на статията. Но сега руската армия изпревари въоръжените сили на САЩ в някои области, подчертава изданието.

 

На база достъпните военни данни, събрани от открити източници по целия свят, експертите постоянно правят рейтинги за боеспособността на различни държави. Първо място заема САЩ, чиято армия е около 1.4 милиона човека, а военният й бюджет е 581 милиарда долара, се казва в статията.

 

Русия заема в този рейтинг второ място и на пръв поглед не може да бъде конкуренция на САЩ, пише изданието. Военният бюджет на Русия е около 12 пъти по-малък от американския. Освен това, Русия има значително по-малко самолети, въртолети и подводници.

 

Независимо от това, Русия изостава не във всичко, подчертава изданието. Например, тя разполага с около 7700 ядрени бойни глави, докато САЩ имат 7100. И двете страни поддържат само малка част от тези бойни глави в бойна готовност — останалите се пазят на склад, твърди авторът.

 

Както се съобщава в статията, в числено отношение Москва превъзхожда Вашингтон и в някои други видове въоръжения. В частност, Русия има три пъти повече реактивни самолети със залпов огън и артилерийски системи от САЩ. По отношение на бойните танкове Русия също превъзхожда САЩ, продължава немското списание: тя има над 15 000 танка, докато в същото време Вашингтон има само 8800.

 

Както твърди швейцарският военен експерт Алберт Щахел, Русия има на въоръжение над 2600 танка, които са в пълна бойна готовност постоянно, а също танкове, чакащи в базите.

 

След като през 2011 година стартира новата програма за въоръжаване, разходите за която се измерват в милиарди, руските военни сили не само бяха подложени на пълна реорганизация, но и бяха снабдени с ново въоръжение, твърди Щахел. В частност, армията получи бойните танкове Т-90, новите многофункционални изтребители бомбардировачи Су-34 и новите ударни подводници.

 

Според швейцарския експерт, понастоящем Русия плътно се приближи до Запада по отношение на военната техника. В Западния военен окръг с център Москва руските въоръжени сили дори задминаха НАТО по огневата си мощ.

«НАТО може да изравни това превъзходство само с помощта на своите военно-въздушни сили — най-вече с помощта на американските бомбардировачи», — отбелязва Щахел.

Както пише изданието, Русия значително е намалила изоставането си във военната сфера и западната общественост е забелязала това. Европейският аналитичен център нарича това «тиха военна революция», подчертава немското издание. 

Много западни аналитици дълго време на забелязваха мащаба на руските реформи във военната сфера, — завършва изданието.
Източник: bgr.news-front.info


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.