НОВИЯТ РУСКИ ИЗТРЕБИТЕЛ Т-50 ИДВА ВЪОРЪЖЕН ДО ЗЪБИ И ГОТОВ ЗА БОЙ!

Т-50

Възможностите на най-новия руски изтребител пето поколение Т-50 са такива, че на него може да се възлагат „деликатни мисии” в дълбокия тил на противника, разказа за „Известия” генералният конструктор и президент на Раменското приборостроително конструкторско бюро Гиви Джанджгава.
В това московско предприятие разработват бордово оборудване за авиация – военна и гражданска. Според Джанджгава, Т-50 е многофункционален самолет и може не само да получава преимущество над противника във въздуха, но и да решава тактически задачи на земята.
„Благодарение на своята малка забележимост той може да прониква дълбоко в територията на противника и да нанася точкови удари” – уточнил Джанджгава.
Авиационният експерт Андрей Фролов съобщил за „Известия”, че сега тече поредният етап от летателните изпитания на Т-50, за да бъдат потвърдени неговите аеродинамични характеристики в различните режими на пилотиране. Според него, ракетите и бомбите в изтребителя могат да се поместят във вътрешността на тялото и по такъв начин да се постигне неговата малка забележимост. На външните възли обаче може да се окачи допълнително въоръжение като високоточни крилати ракети, както и коректируеми авиобомби (КАБ) от досегашни и бъдещи поколения.

„КАБ-250 имат модулна конструкция и могат да бъдат снабдени с високоточни системи за насочване от различни типове – спътникова и лазерна. КАБ с лазерна глава за насочване и осколочно-фугасна бойна част е предназначена за поразяване на не бронирана техника, железопътни възли, складове и други обекти на противника” – обяснил Флоров.

„От една страна е глупаво „невидимият самолет” да „светне” на радарните екрани на противника. От друга страна големият въпрос е дали в интерес на малката забележимост да се жертва бойната мощ на самолета, тъй като за едни задачи е нужна невидимост, а за други трябва голямо полезно натоварване” – счита Гиви Джанджгава.

Към 2017 г. Т-50 ще получи шест принципно нови ракети, а към 2020 г. – още шест. Четири образци ракети с разполагане вътре в тялото вече са готови и преминават изпитания непосредствено на изтребителя.

Сред тях е ракетата Х-58УШК, която принципно се различава от своите предшественици с възможността да получи целеуказване и насочване още докато се намира в тялото на изтребителя. А „квадратното” сечение на корпуса позволява по-компактното разполагане в бомболюка.


Loading...

Другата новост за Т-50 е ракетата-бомба „Гръм-2”, разработена на базата на +-38. Тя има инерциално-спътникова система за насочване, бойната й част е 250 кг, а това е почти половината от нейната обща маса. На нея може да й се сложи осколочно-фугасна или проникваща касетъчна част.
Източник: actualno.top

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.