Лавров: Има напредък в Сирия

Лавров : Има напредък в Сирия


САЩ дали на Москва списък на групировките, присъединили се към примирието

Вашингтон и Москва “постигнаха яснота” по пътя към ново прекратяване на огъня в Сирия, но техническите подробности трябва да бъдат доуточнени, заяви държавният секретар на САЩ Джон Кери след 12-часовия маратон от разговори с руския си колега Сергей Лавров в Женева. Руският първи дипломат заяви, че е отбелязан значителен напредък, но някои договорености е необходимо да бъдат финализирани. За целта, експерти и от двете страни ще продължат разговорите в Женева и през следващите дни.

Двамата дипломати са обсъдили и успешното извеждане на въоръжените групировки от обсаденото предградие на Дамаск Дарая. Сергей Лавров изрази надежда, че подобни операции ще бъдат проведени скоро и в други райони на Сирия.

„Операцията по извеждането от Дарая на всички, които пожелаха да напуснат района, е завършена. Акцията беше осъществена въз основа на договореностите между правителството на Сирия и групировките в Дарая. Евакуацията беше проведена с помощта на силите на Сирийския червен полумесец и тези, които пожелаят, ще бъдат интегрирани в обществото. Това е пример, който, според мен, ще бъде показателен, тъй като получихме съобщение, че още един район в Сирия има интерес там да бъде организирана подобна операция при посредничеството на Руската федерация“, посочи Лавров. Москва е удовлетворена и от това, че е получила от американска страна списъка на групировките, които се присъединиха към примирието в Сирия чрез водената от САЩ коалиция.


Loading...

„Постигнахме пълно съгласие по техническите въпроси, които се фокусират основно върху това да осигурим прекратяване на огъня и хуманитарна помощ , както и да уговорим различните страни в конфликта да преговарят, така че имаме сериозни разговори за това как да сложим край на тази война“, заяви Джон Кери след разговорите в Женева.
Източници: БНР и epicenter.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.