Къде Русия постигна паритет със САЩ и НАТО

Къде Русия постигна паритет със САЩ и НАТО
Съгласно указ на президента на Русия Владимир Путин Министерството на отбраната ще приключи с първия етап от програмата за превъоръжаване до 2020 г.

Задачата е делът на съвременното въоръжение и техника във видовете и родове войски да се повиши до 70%.

“Преди всичко това се отнася до силите за ядрено сдържане (СЯС): наземните стационарни и мобилни стратегически ракетни комплекси, въздушните ракетоносци и атомните подводници”, каза за “Руски дневник” професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

Той уточни, че делът на съвременните образци въоръжение и техника в СЯС в момента е около 60%. Към 1 януари 2018 г. той ще бъде 70%, а през 2022 г. би трябвало да достигне 100%.

“Това ще бъде постигнато включително и чрез приемането на въоръжение на новата междуконтинентална балистична ракета “Сармат”. Тези ракети ще помогнат да се увеличи ударната мощ на Ракетните войски със стратегическо предназначение (РВСН) в сравнение със стационарната групировка леки “Топол-М” и “Ярс” до четири пъти по всички показатели, използвани за оценка на ефективността на бойната употреба”, смята анализаторът.

Не по-малко мащабно обновяване се наблюдава и в стратегическата авиация на Русия. Буквално преди началото на сирийската кампания всички стратегически бомбардировачи Ту-160 и Ту-95 бяха оборудвани с новите насочващи комплекси, а заедно с тях получиха и възможността да използват не само ядрени, но и конвенционални оръжейни системи.

По време на сирийската кампания своя дебют направи руското високоточно въоръжение. Като например въздушно базираните крилати ракети с голям радиус Х-555 и Х-101. След 2021 г. ще започне серийното производство на обновения бомбардировач Ту-160М2.

Във военноморския флот промените се изразиха в пускането на вода едновременно на няколко нови подводници по проект 995 тип “Борей” и модернизацията на субмарините по проект 667 БДРМ. Последните бяха оборудвани с новия ракетен комплекс “Синева”-“Лайнер”.

Ракетата получи някои бойни части, нова насочваща система, бе увеличено максималното разстояние за поразяване. В момента то достига 11 хиляди километра. В перспектива оръжейните заводи ще усвоят производството на нова морска балистична ракета, която ще замени ракетите “Булава”, с които са въоръжени подводниците “Борей”.

“Паритетът с НАТО на практика означава, че в момента Русия има възможност да се противопостави на Алианса с ядрени средства. В доктрината за национална сигурност се декларира, че Москва си запазва правото на превантивен атомен удар в случай на пряк сблъсък с такъв страшен противник, каквито са САЩ и НАТО”, отбелязва анализаторът.

Както подчертава Козюлин, в съответствие с разширяването на Договора за ограничаване на стратегическите настъпателни оръжия (СТАРТ III), количеството на ядрените бойни заряди и техните носители (МБР, подводници и стратегически бомбардировачи), притежавани от Русия и САЩ, не трябва да превишава съответно 1550 и 700 единици.

Новото конвенционално оръжие за армията

Сирийската кампания се превърна в истински полигон за “шлифоване” на руската авиация. Само през последните години ВВС получиха 1300 летателни апарата. Делът на съвременното оръжие достигна 66%. В момента, както съобщи Шойгу, вследствие на натрупания опит от бойното използване на самолетите и вертолетите в Сирия, те ще бъдат усъвършенствани. Например всички фронтови бомбардировачи Су-24, щурмовите Су-25, Ту-22М3 и вероятно стратегическите Ту-95МС, ще бъдат оборудвани с най-новия комплекс за прицелване СВП-24 “Хефест”.

“В боевете бе изпробвано това устройство, което позволява неуправляеми авиационни боеприпаси да се използват като високоточни ракети и бомби с лазерно или GPS насочване. Подобна точност в момента не притежават нито американските, нито европейските бойни машини”, каза за “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия” Алексей Рам.

По думите му този авиационен прибор е интегриран с наземен преносим терминал.

“Военнослужещ с такава система, чийто размер не превишава обикновен iPhone, вижда нашите самолети във въздуха, наличните боеприпаси и може с едно натискане на няколко маркера на дисплея да насочи самолета към целта, която трябва да порази именно в този момент”, отбеляза той.

След като получи сигнала от земята, на пилота му остава само да направи втори заход и да натисне копчето “изхвърляне” – подчинявайки се на математическия алгоритъм, бомбата ще полети право към точката, зададена от земята.

Какво следва

Общо, по думите на министъра, от 2012 г. насам във войските са постъпили над 30 хиляди единици въоръжение и военна техника. В това число повече от 50 бойни кораба, 4700 танка и бронирани машини.

Според него тази програма за превъоръжаване ще бъде изпълнена. Затова в момента се финализира подготовката на следващата, която ще се реализира в периода 2018-2025 г.


Loading...

“Нейните параметри са засекретени. Но е известно, че в този период армията ще трябва да получи най-новите танкове Т-14 “Армата”, БМП “Курганец”, БТР “Бумеранг”. Във ВКС ще постъпят изтребители Т-50, новият самолет за далечно радиолокационно откриване (ДРЛО) А-100 “Премиер”. А военноморският флот ще получи атомни есминци от типа “Лидер”, големи десантни вертолетоносци “Лавина”, новия атомен самолетоносач по проект “Щорм”, обобщава Рам.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.