Какво оръжие ще получи Русия до 2025 година

Какво оръжие ще получи Русия до 2025 година
През 2020 г. Русия ще завърши програмата си за превъоръжаване на армията на стойност 22 трилиона рубли ($392 милиарда).

След като тя приключи, делът на съвременното оръжие в армията ще достигне до 70%.

Новият проект за инвестиции ще бъде приет в близките месеци и, съгласно доклад на Центъра за анализ на стратегии и технологии, в него се акцентира върху закупуването на високоточно оръжие и на средства за ядрено възпиране. За следващите седем години военните са поискали 30 трилиона рубли ($536 милиарда). Но експертите имат съмнения дали правителството ще успее да осигури такава сума по време на криза.

Какво ще получи авиацията

Част от оръжието просто ще мигрира от старата програма в новата, смята главният редактор на списание “Експорт вооружений” Андрей Фролов. На първо място това се отнася за изтребителите от пето поколение Т-50.

“Ще бъде поръчана малка серия, в момента няма пари за закупуването на 50 машини, както се планираше преди кризата. Освен с Т-50, фронтовата авиация ще бъде попълнена със Су-34 и Су-30СМ”.

Освен това във военните летища ще бъдат доставени стратегически бомбардировачи Ту-160М2 и 30 далечни бомбардировача Ту-22М3, модернизирани до версия Ту-22М3М.

“Също така военните ще финансират създаването на стратегическия бомбардировач от ново поколение ПАК ДА, но той ще влезе в строй в най-добрия случай едва в края на следващото десетилетие”. (линк към последния текст за бомбардировача).

Какво ще получат танкистите

Експертите са на мнение, че за сухопътните войски ще бъдат закупени основно машини на базата на универсалната платформа “Армата” – на първо място танкът от ново поколение Т-14. При това броят на машините все още не е определен.

Заявената цена на Т-14 е 250 милиона рубли ($4,5 милиона). Планира се базовият вариант на Т-14 да бъде със 125-мм оръдие. Според оръжейните производители обаче бойната машина може да бъде модернизирана и с калибър 152-мм.

Танкът Т-14 може да произвежда до 10 изстрела в минута и да поразява цели на дистанция до 7 километра. За сравнение скорострелността на американския “Ейбрамс” е едва три изстрела в минута при далекобойност от 4600 метра.

Какви ракети да се очакват

Ракетните войски със стратегическо предназначение ще получат новите серийни междуконтинентални балистични ракети “Сармат”. Първите от тях, според главния редактор на списание “Арсенал Отечества” Виктор Мураховски, ще постъпят в армията още в началото на следващото десетилетие. Очаква се да бъдат закупени най-малко 46 такива ракети.

Освен “Сармат”, около 2020 г. ще бъде завършен и бойният железопътен ракетен комплекс (БЖРК) “Баргузин” (линк към нашия миналогодишен текст за “Баргузин”). Тази система ще се придвижва по железопътните линии на страната, натоварена с шест междуконтинентални балистични ракети “Ярс” във вагоните.

Какво НЯМА да получи флота

Кризата се отрази най-силно върху закупуването на нови кораби и подводници. По думите на военния анализатор на вестник “Известия” Дмитрий Литовкин в момента е наложително да се акцентира върху най-важните неща и изграждането на нови кораби в близките години не се предвижда.

“Най-вероятно ще ни се наложи да се откажем от новия ескадрен миноносец по проект 23560 “Лидер” и да се отложи за 2030-е години изграждането на самолетоносача “Щорм”, който може да носи от порядъка на 90 изтребителя, сред които ще има и морска версия на самолет от пето поколение”, казва той.

Както отбелязва анализаторът, през това време Русия ще се сдобие със заложените по-рано подводници по проект 955 “Борей” и кораби.

Хиперзвуковото оръжие

Министерството на отбраната косвено потвърди, че се работи над създаването на хиперзвукови ракети и планира да се въоръжи с такива през близките години.

Както се казва на сайта на Министерството на отбраната на РФ, в рамките на програмата за превъоръжаване 2018-2025 гг. се предвижда “приключване на разработката и доставка за армията на принципно нови образци хиперзвуково оръжие, интелигентни робототехнически комплекси, оръжия, работещи на нови физически принципи, а също така и на редица традиционни модели оръжия от следващо поколение”.

Вече се проведоха изпитанията на най-новата противокорабна ракета “Циркон”, в хода на които тя разви скорост до 9000 км/ч, но нито от агенция ТАСС, която първа в Русия изнесе информация за “Циркон”, нито от Министерството на отбраната разкриват подробности за новата руска ракета. И достоверността на съобщението, което размъти цялото руско медийно пространство, засега не е потвърдена от нито едно официално лице в страната.

По думите на експертите, ако информацията бъде потвърдена, това ще бъде първата ракета, достигнала показателите за хиперзвуково оръжие. Както казва Литовкин, хиперзвуковите технологии са основният пункт в негласната военна надпревара между Русия и САЩ.


Loading...

Той отбелязва: “Първият, чиито ракети прескочат прага на скоростта на звука 8-10 пъти, ще получи оръжие, което съвременните средства за радиолокация не могат да засекат. Не съществува, а и не се предвижда създаването на средство за борба с подобни ракети”.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.