Ето с какви танкове се сражават противниците в Сирия

Ето с какви танкове се сражават противниците в Сирия
Ето с какви танкове се сражават противниците в Сирия

Сирийският танков парк е музей на следвоенната съветската и руска бойна техника
От времето на Втората световна война ролята на танковете на бойното поле силно се измени, обаче те още се използват в най-горещите точки на планетата, включително в Сирия, където пета година се води гражданска война.
Сирийска армия

Армията на Башар Асад използва само танкове съветско и руско производство, получавани от 1960-те години до началото на 1990-те години – Т-55, Т-62 и Т-72. Едва съвсем скоро Москва даде на Дамаск за ползване няколко Т-90, но те не могат да повлияят на ситуацията заради незначителния си брой.

Т-55 и Т-62 издържат най-тежките условия на експлоатация: достатъчно прости машини, издръжливи, леки и удобни за експлоатация. Когато са приемани на въоръжение, те са преминали през тежки проверки: машината трябва да работи изправно както при 50-градусова горещина, така и в условията на 50-градусов студ. Никой обаче не се погрижил за екипажите – там няма климатици и регулатори на температурата.

Руските военни обаче приложили свои хитрости. Например навлизането на въздух за двигателя се спира през трансмисията, а става през купола на екипажа. В този случай през люка нахлува мощен поток въздух, който охлажда екипажа по-силно от климатик и дори може да се стигне до преохлаждане на телата.

На Т-72 ситуацията е същата – за зимата има отоплител, но липсват средства за терморегулиране.

В Сирия Танковете обикновено се използват основно не като ударно, а като огнево средство за поражение на огневи точки от дълбочината на бойните редове на своите войски.

Според експерти, тактиката за използване на танковете от сирийските правителствени войски зависи от условията и местността, където се водят сраженията: един план подхожда за градски условия, но не става за пустиня или за планинско–гориста местност.

В Алепо например танковете основно се използват като средство за огнева поддръжка на пехотата: тоест унищожават огневи точки на противника и осигуряват предвижването на войниците в градски условия. Като правило танкът действа непосредствено в бойния ред на пехотата, а не отделно от нея.

Когато става дума за пустиня, като пример може да се вземе превземането на Палмира. Там танковете действали като подвижно ударно средство, което има възможност да проникне достатъчно дълбоко в тила на противника, осъществявайки обхват откъм фланговете и да обкръжава.

В планинско-гориста местност – провинции Латакия и Идлиб – танковете обикновено се използват като средство за контрол на територията. Тъй като настъплението на техниката там е възможно само покрай пътищата, то отначало се превзема господстваща височина. След това машините се разполагат като неподвижни огневи точки, като от тази позиция имат възможност да водят прицелен огън на няколко километра. Танкът може да води стрелба с право мерене с осколочно-фугасен снаряд на далечина 6-8 км.

Ислямска държава

Цялата бронетанкова техника на ИД представлява или сирийски, или иракски трофеи, сиреч руско производство – достатъчно примитивните Т-55 и Т-62. Изключение правят само няколко десетки американски танкове „Абрамс”, пленени в Ирак”. Не липсват опитни инструктори – в редовете на ИД има не малко офицери от бившата армия на Саддам Хюсеин.

Понякога на старите танкове без динамична защита терористите поставят радиаторни решетки, които задържат изстрелите от РПГ, а понякога просто отрупват танковете с чували пясък.Танк без динамична защита с чували пясък

Тактиката при водене на боя от ИД с използване на тежка бронирана техника е слабо изучена, признават експерти. Те обаче отбелязват използването на танкове като „шахиди”. Те поставят в тях много експлозиви и ги изпращат към сирийските позиции. Танкът се вклинява в редовете на сирийските войски и се взривява. Като правила едва тогава започва основното настъпление.

Турция

В края на август Турция започна в Сирия операция „Щит на Ефрат”, използвайки американски танкове М-60. По информация на DHA на 11-ия ден от операцията на територията на Сирия се намирали 20 танка, пет бронетранспортьора и товарен камион.

„Абрамс” е основен боен танк на САЩ, произвеждан от началото на 1980-те години. Машината е сложна в експлоатацията, в ИД няма специалисти по поддържането им и при неумело използване машините бързо излизат от строя, а резервни части практически не могат да се намерят. За това е по-просто и ефектно да ги взривят пред камерите.

ИД публикува видеозапис за удар по турски танк М-60Т с противотанкова ракета, довела запалване и детонация на неговите боеприпаси.

Използват се и Дронове за снимки на техника и бойни действия !
Използват се и Дронове за снимки на техника и бойни действия !

М-60Т е модернизиран по израелския проект Sabra Mk. II от израелската компания Israel Military Industries в резултат на дълбока модернизация на M60A3. Израелците поставили усилена бронезащита, динамична защита, по-мощен двигател и нова трансмисия. Танкът обаче не станал ефективен за съвременните условия. Всичките модернизирани 170 танка Sabra са купени от Турция.

Справка за воюващите танкове в Сирия

Т-55 се експлоатира от 1958 г. Масата му 36 тона. Има 100-мм нарезно оръдие, снарядът му може да унищожи всичко, освен танкове. Развива скорост до 50 км/час. Екипаж – 4 души.

Т-62 е създаден на базата на Т-55 и се използва от 1961 г. Тежи един тон повече. Има по-мощно оръдие с нестандартните 115 мм.

Т-72 е най-масовия основен боен танк второ поколение. Експлоатира се от 1974 г. Притежава автомат за зареждане и по-съвършен прицелен комплекс. Оръдието е калибър 125 мм. Бойна маса – 41 тона. Екипаж – 3 души. Машината предявява повишени изисквания и квалификация към екипажа. Това е най-масовия танк в Сирия.


Loading...

Т-90 е приет на въоръжение през 1990 г. Масата му е 46,5 тона, калибър на оръдието – 125 мм. Екипаж – 3 души. През февруари тази година в интернет се появи видео на атакуван танк Т-90 в Сирия. След попадане в него на американска противотанкова ракета екипажът се спаси, а машината бе евакуирана.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.