Германия обмисля връщане на задължителната военна служба

Германия обмисля връщане на задължителната военна служба


Германия иска да връща казармите!
Германското правителство обмисля връщането на задължителната военна служба заради възможните заплахи за сигурността на страната., съобщава ДПА, цитирайки поверителен документ, който правителството предстои да разгледа.

Докладът с предложението е подготвен от вътрешното министерство и след две основни насоки: подготовка на страната за евентуално разполагане на натовски сили и укрепване на гражданската защита.

„Нападение на германска територия, което би изисквало конвенционална отбрана, е малко вероятно“, се посочва доклада, дълъг почти 70 страници.
Мерките за укрепване на гражданската защита обаче са необходими, защото „не може да се изключи заплаха за сигурността в бъдеще“ и страната трябва „да е достатъчно подготвена за евентуално конкретизиране на дадена заплаха“, твърдят авторите.

Задължителната военна служба бе премахната преди пет години с аргумента, че вече няма геополитическа нужда от нея. Германия обаче преосмисля стратегията си за сигурност след две терористични атаки и едно масово убийство миналия месец, както и заради покачването на напрежението между НАТО и Русия след анексията на Крим и последващата руска намеса във военния конфликт в Източна Украйна.
Затова в документа се подчертава приоритетът армията да бъде подкрепяна от цивилното население, съобщава ДПА, цитиранa от БТВ.

Според плана за укрепване на гражданската защита – първия, който Германия ще приеме след края на Студената война – „населението трябва да бъде насърчено да се запаси с храна за десет дни и с вода за пет дни при дневна дажба от 2 литра на човек“.
Това ще подпомогне държавните усилия да се осигурят жизненоважни запаси за извънредни ситуации.

Опозиционните партии разкритикуваха плана за гражданска защита, защото той нагнетявал страх сред населението и щял да предизвика паническо презапасяване.

Източник: trud.bg

А нашето правителство защо не последва примерът на Европа?


Loading...

wars.bg :ВИЖТЕ ОЩЕ ТУК !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.