Атомната „Акула“ – железният хищник на Северния флот

Атомната „Акула“ - железният хищник на Северния флот
Този крайцер е уникален. Подводниците от тази серия (проект 941, по класификацията на НАТО Typhoon) са смятани за най-големите

Тяхната дължина от 124 метра е сравнима с размерите на две футболни игрища. Височината на военноморския „хищник“ е колкото на 9-етажна сграда. Благодарение на фантастичните си размери, всичките шест подводници „Акула“ са вписани в книгата на рекордите „Гинес“.

Тези внушителни габарити на кораба са необходими, за да могат в него да бъдат разположени балистични ракети с нестандартен размер, които не се побират на борда на обикновени подводници. В момента в състава на флота са останали три „Акули“ от общо шест построени: ТК-17 „Архангелск“, ТК-20 „Северстал“ и ТК-208 „Дмитрий Донски“, която, благодарение на модернизацията, направена в периода 1996-2002 г., се превърна в най-съвременната модификация на „Акулата“.

Mодернизацията се състоеше в преоборудването на стандартната подводница в такава за изпитание на най-новата балистична ракета „Булава“, разработвана за стратегическите ракетоносци по проект 955 („Борей“), за която обаче нямаше стендове за изпитателни изстрелвания и се наложи за тази цел да бъде преоборудвана подводницата.

Независимо от това че изпитанията на балистичната ракета „Булава“ вече приключиха, „Дмитрий Донски“ продължава да е на служба в 18-я дивизион подводни лодки на Северния флот с местопребиваване в Беломорската военноморска база в град Северодвинск. Екипажът на крайцера постоянно излиза в морето за провеждане на различни изпитания и в момента подводницата се подготвя за изпълнение на бойни задачи в открито море.

Ракетоносецът е оборудван с две спасителни камери, които са разположени на двата борда в сектора на прибиращите се  устройства и са предвидени за спасяване на целия личен състав. Лекият корпус е покрит със звукоизолиращо  противолокационно гумено покритие с тегло 800 тона. Заради това покритие подводницата прилича на гигантска гумена играчка.

От рубката се спускаме във вътрешността на подводницата и се озоваваме в нейния главен команден пункт. Именно тук е съсредоточено управлението на практически всички системи на кораба: рула, ракетното и радиотехническото оръжие. По същество това е мозъкът на кораба. Тук протича и ритуалът по посвещаването в подводничар.

Церемонията се прави за всеки, който за първи път се потапя под вода, независимо от неговото звание и длъжност. След като се озове под водата, морякът трябва да изпие един плафон [от лампа] морска вода. След това трябва да целуне клатещ се боен чук (на „Акулата“ това е боздуган (б. пр. – булава), напомнящ за едноименните ракети, които са преминали изпитания на борда на тази подводница. При тази процедура най-важното е да не получиш удар по зъбите. Този, който премине успешно през обреда, получава удостоверение за подводничар, а наградата, в зависимост от настроението на екипажа, е във вид на сушена риба, но се случва и паметен печат на задните части.

Подводниците от проект 941 са уникални не толкова заради размера и мощта си, колкото заради комфорта от гледна точка на условия за живот, носене на служба, хранене и почивка на личния състав. Заради всичко това наричат проекта  „плаващ „Хилтън“.

Във вътрешността на подводницата има зона за релаксация, включваща руска баня, басейн, солариум, зала с тренажори и стая за отпускане със зимна градина.

Тренажорите вляво са разработени от водещия проектант на атомни подводници – ЦКБ „Рубин“, а тези вдясно са подарени от спонсори.

Размерите на басейна са 4х2 метра и дълбочина 2 метра. Той се пълни с прясна или морска вода, има възможност тя да се подгрява.

Подводничарите ходят постоянно на сауна, но най-често в базата. В морето службата винаги е напрегната, няма време.

Допреди няколко години „Акулата“ можеше да се похвали дори с зоокът – подводницата бе обитавана от папагали и канарчета, но птиците не можеха да издържат постоянните потапянията под вода и сега на борда е запазена само зимната градина.

На крайцера „Дмитрий Донски“ има две каюткомпании. Първата е за младшия състав, а втората за офицерския, в която също така има и експозиция, посветена на Куликовската битка. Именно там се намира боздуганът, който се използва при ритуала за посвещаването на моряците.

Обстановката в каюткомпанията за младшия състав е много по-скромна.

Всички мебели в каюткомпанията и в другите помещения са закрепени към пода с помощта вериги, за да не се люлеят.

На нас ни позволиха да разгледаме салона на командира. Той се състои от три помещения: зала за преговори, каюта на командира и каюта за старшия на борда.

В другите помещения на „Акулата“ не бяхме допуснати. Независимо от приличната си възраст, много неща на тази гигантска подводница са засекретени и до тях имат достъп само военни. Но пък от брега можете да се наслаждавате колкото искате на стратегическия подводен крайцер.


Loading...

Командването на военноморския флот на Русия планира крайцерът да остане в строя до 2022 г. Много вероятно е, след това той да бъде модернизиран и отново да продължи да служи.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.