Die Welt сравни Су-30СМ и F-15E и намери “недостатъци” на руския изтребител

Die Welt сравни Су-30СМ и F-15E и намери "недостатъци" на руския изтребител
Руският отговор на американския F-15E Strike Eagle – изтребителят Су-30СМ, действително е способен да изпълнява сложните фигури от висшия пилотаж, въпреки че отстъпва на конкурента си от САЩ по скорост, бойна товароносимост и видимост, съобщава Die Welt.

“Зрелищните кадри” потвърждават, че руският Су-30СМ действително е в състояние да изпълнява сложните фигури от висшия пилотаж.

“Такива въздушни маневри, като “кобра”, като цяло са по силите на много малко военни изтребители”, цитира “Взгляд“.

Новият Су-30СМ е способен да достига скорост от 2 Маха. Бойният товар на изтребителя е около 8 тона, а максималната дължина на полета му е 3 хил. километра.

Компанията производител “Иркут” дори смело го обявява за свръхманеврен, “в опитите си да привлече купувачи”. Въпреки това, по мнението на немското издание, “в новия руски боен реактивен самолет (…) липсват елементи на маскировка”.

Освен това, по данни на изданието, бойният товар на F-15E e по-голям от този на Су-30СМ. Американският изтребител също така достига скорост от 2,5 Маха и е снабден със “стелт” технологии.

В арсенала на руските ВВС и ВМФ през 2017 г. има 96 изтребителя Су-30СМ и 20 Су-30М2.

Изтребителят Су-30, както и бомбардировачът Су-34, в своята концепция не са ориентирани към скриване във въздушното пространство, а напротив – те активно търсят въздушни и наземни цели със собствените си мощни радари, без помощта на допълнителни самолети.

Това всъщност е слабо място на изтребителите от 5-о поколение, тъй като могат да бъдат унищожени от ракети за далечни разстояние, специално разработени за поразяване на подобни самолети.

Су-30 и Су-34 са ориентирани към прилагането на мощни средства за радиоелектронна борба. / bg.rbth.com

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !