Die Welt: Държавите, които искат да водят суверенна политика, имат нужда от руските системи С-400

Die Welt: Държавите, които искат да водят суверенна политика, имат нужда от руските системи С-400
Зенитно-ракетните комплекси С-400 станаха “експортен хит” на Русия на световния оръжеен пазар, тъй като са важен коз в диалога със САЩ, пише немското издание Die Welt.

Експертите подчертават, че по техническите си характеристики С-400 изпреварва американските системи. В частност руският комплекс е способен да поразява цели, летящи на височина до 30 км и в радиус на действие до 400 км, като с него могат да се ползват ракети с различен обсег. Същевременно американската система Patriot е снабдена само с ракети със 100-километров обсег, пишат германците, цитирани “Взгляд“.

При това от Die Welt подчертават, че техническите характеристики имат второстепенно значение за купувачите, тъй като в сделката има политически подтекст. Така С-400 за много страни става важен коз в диалога със САЩ, който им помага да отстояват независимостта си.

“Вече има само един интерес за покупката на комплекса – възможността да се представят като суверенна държава, която не позволява на Вашингтон да диктува своите правила”, пояснява изданието.

Държавният секретар на САЩ по-рано предупреди Турция за вероятните санкции заради решението на Анкара да се сдобие с руските ЗРК системи.

Вашингтон осъжда действията, като смята предотвратяването на сделката за покупката на С-400 за своя приоритетна задача. Въпреки това по думите на турските представители договорите, сключени между Турция и Русия, са “решен въпрос”. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.