Business Insider: Руската армия е в Топ-3 на най-силните военни структури в света

Business Insider: Руската армия е в Топ-3 на най-силните военни структури в света
Американски сайт състави класация на най-мощните армии в света на базата на 50 показателя.

Руската армия зае второто място в класацията на най-мощните въоръжени сили в света, публикувана на портала Business Insider.

Експертите отчитат над 50 показателя, включително разнообразие на наличното въоръжение, мобилизационен потенциал, ниво на развитие на промишлеността, природни ресурси и други фактори, пояснява РИА „Новости“.

Преимущество получават ядрените държави и членките на НАТО. За отсъствие на флот у страните, които нямат излаз на море, не се отписват балове.

Лидер в класацията е САЩ: числеността на американските военнослужещи е около 2 млн. души (действащи и запас). В армията си имат почти 6 хил. танка, малко над 13 хил. самолета, сред които около 2 хил. изтребителя, 415 съда във ВМФ. Бюджетът за отбрана на Съединените щати достига 647 млрд. долара.

Втората позиция заема руската армия. Числеността на военните е над 3,5 млн. души. По данни на портала Въоръжените сили на Русия разполагат с почти 4 хил. самолета, над 20 хил. танка и 352 кораба. Военният бюджет, посочен от Business Insider, е от 47 млрд. долара.

Третата позиция е за Китай: в армията на страната служат над 2,5 млн. души, а количеството на военните самолети превишава 3 хил. единици. Китай разполага с над 7,5 хил. танка и 714 съда във ВМФ. Военният бюджет на страната съставлява 151 млрд. долара.

В десетката влизат още Индия, Франция, Великобритания, Южна Корея, Япония, Турция и Германия.

При съставянето на класацията се отчитат данните от сайта Global Firepower. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.