8 удивителни факта за парада на Деня на победата в Москва, които никога не сте знаели

8 удивителни факта за парада на Деня на победата в Москва, които никога не сте знаели
В миналото тези паради са се правели само по случай важни годишнини – канени са били военни, включително представители на САЩ, Великобритания и Китай, дори бивши нацистки войници са наблюдавали събитието на централния площад в Москва.

1. Съветските войници не са искали да докосват нацистките знамена

Кулминацията на първия парад на Победата на Червения площад, проведен на 24 юни 1945 г., е хвърлянето на знамената на Третия райх пред мавзолея на Ленин. Войниците, които са ги носели, са били с ръкавици, за да покажат своята омраза към нацистка Германия, а след това дори изгарят ръкавиците.

2.Разкрива се неумението на Йосиф Сталин да язди

Сталин е трябвало да язди на кон на парада, но по време на репетицията той пада от коня, наранява гърба си и се отказва от тази идея. Маршал Георгий Жуков обаче, който е умел ездач,  за да се спази традицията на парада, заема неговото място.

3. Наградено куче, надушващо бомби, е носено в шинела на Сталин

Екипажът на съветския бронеавтомобил БА-10: старши сержант Е. П. Ендрексон, сержант В. П. Поршаков, Т. Д. Деренко и овчарката Джулбарс.

Не само хора, но и животни участват в парада на Победата през 1945 година. Сред кучетата, които надушват бомби и присъстват на Червения площад, има едно специално. Това е овчарката Джулбарс, която е надушила 7000 мини и 150 бомби. Кучето е наградено с медал “За бойни заслуги”, но е ранено и не може да ходи. Сталин предлага шинела си, за да може четириногият приятел да бъде носен.

4. Парадите се провеждат на кръгли годишнини

Военен парад на Червения площад за 20-годишнината от победата във Великата отечествена война (1941 - 1945)

Днес военният парад е неразделна част от празнуванията на Деня на победата на 9 май в Русия. Това обаче не винаги е било така. По време на Съветския съюз тези паради се провеждат само четири пъти: през 1945-а, 1965-а, 1985-а, и 1990 година. След парада от 1995 г. е решено, че събитието не бива да бъде ограничавано само с юбилейни дати.

5. Войски на НАТО вземат участие

Чуждестранни военни части участват три пъти в парадите за Деня на победата. През 1945 г. са поканени представители на полската народна армия, която е воювала срещу нацистите заедно с Червената армия, за да участват в първия парад. Единственият чуждестранен генерал, участвал в марша, е българският генерал-полковник Владимир Стойчев.

Поляците се включват в парада за Деня на победата още веднъж през 2010 г. заедно с представители на уелската гвардия, американския 18-и пехотен полк, френския боен полк Нормандия-Неман и контингенти от страните от ОНД.
За трети път чуждестранни военни части са поканени в руската столица през 2015 г., за да отпразнуват 70-годишнината от Деня на победата. Десет страни изпращат части за парада. Сред тях са Китай, Индия, Монголия и Сърбия.

6. На света са показвани модели на ракети, които никога не са били реализирани

Парад за Деня на победата на Червения площад, 9 май 1965 г., отбелязващ 20-годишнината от победата над нацистка Германия във Великата отечествена война (1941 - 1945)

На парада от 1965 г. като част от церемонията са показани моделите на три междуконтинентални балистични ракети (8K713, 8K96 и 8K99). Тези проекти обаче така и никога не виждат бял свят.

7. На парада присъстват бивши нацистки войници

Владимир Путин и Герхард Шрьодер

През 2005 г. германският канцлер Герхард Шрьодер води група ветерани от Вермахт, които да наблюдават парада. Те освен това се срещат с президента Владимир Путин.

8. През 2018 г. за пръв път в парада ще участват роботи

Демонстрация на бойната роботизирана система

Парадът за Деня на победата през 2018 г. ще бъде първият, който ще включва роботи. Участие ще вземат сапьорът “Уран-6” и бойният робот “Уран-9”. Дръжте ги под око. / bg.rbth.com

Историята на съветския пилот, откраднал нацистки самолет

ВИДЕО: Парада на Победата на живо от Червения Площад в Москва!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.