70% подкрепят въвеждането на доброволна военна служба

70% подкрепят въвеждането на доброволна военна служба
70% подкрепят въвеждането на доброволна военна служба. Това показват данните на предаването „Референдум” на БНТ.

Идеята има силната подкрепа на хората в страната. От живеещите в София – 59% са гласували „за”, а едва 40 на сто не одобряват въвеждането на доброволната военна служба.

Повече от половината анкетираните са на мнение, че проблемът с недостига на военнослужещи може да се реши чрез увеличаване на заплатите, стъпка която министерството на отбраната вече направи, а намерението е и догодина заплатите на военните да бъдат повишени отново.

Алтернативата за попълване на некомплекта в армията според зрителите на „Референдум” е въвеждането на задължителна (31,7%) или доброволна военна служба (27%). В същото време според почти 72 % от анкетираните въвеждането на доброволна военна служба ще възпита на ред, дисциплина и патриотизъм младите хора.

84,9 на сто са на мнение, че военната професия ще даде шанс на по-бедните младежи да получат професия и кариера.

69 на сто казват, че с въвеждането на доброволна военна служба ще се повиши националната сигурност. А малко над 46% виждат и икономически ползи за страната, ако идеята се реализира.

В същото време над 51% от участвалите в проучването казват, че биха препоръчали на детето или внука си да се запише на доброволна военна служба, а 39 на сто биха го посъветвали да избере професионална кариера на военен.

В предаването „Референдум” участваха бившият началник на Главния щаб на сухопътните войски в България генерал-лейтенант Кирил Цветков, генерал-майор Съби Събев от Съюза на офицерите от резерва „Атлантик”, полковникът от резерва Манол Тенчев, журналистът Бойко Станкушев. / fakti.bg


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.