7 неща, които не си знаел за изтребителя МиГ-25

7 неща, които не си знаел за изтребителя МиГ-25
Мислиш, че знаеш всичко за МиГ-25? Провери дали е така.

МиГ-25, който излита за първи път преди повече от половин век, определя тенденцията в авиацията дълго време. По-долу ще откриеш всичко, което трябва да знаеш за този изтребител, служил във ВВС на над 10 държави по света.

1. Проектиран да се изправи срещу “Валкирия”

Самолетът МиГ-25 (кодово име в НАТО: Foxbat) е трябвало да бъде отговор на заплахата от американския свръхзвуков бомбардировач Бе-58  B-58 и неговите усъвършенствани модели, способни да преодолеят противовъздушната защита и да извършат ядрена атака.

Изтребителите-прехващачи, с които разполага Съветският съюз по онова време, не са в състояние ефективно да противодействат на тези въздухоплавателни средства по скорост и височина на полета. Освен това те не могат да се конкурират с високоскоростния разузнавателен самолет Локхийт Ес Ар-71 (Lockheed SR-71), който вдига 2,8 на числото Мах (3457,44 км/час).

Изтребителите МиГ-21 и Су-15 нямат никакъв шанс срещу стратегическия бомбардировач “Валкирия Хикс Бе-70” (Valkyrie XB-70). Конструкторите на МиГ-25 успяват да “ускорят” самолета до 2897 км/ч и да го накарат да достига пределна височина от близо 23 км, което го прави сравним с характеристиките на “Валкирия”.

При все това съдбата решава двата самолета така и да не се изправят един срещу друг, тъй като американският бомбардировач не влиза в серийно производство.

2. Трябва да бъде насочван към целта си полуавтоматично

Конструкцията на фюзелажа на МиГ-25 е нещо напълно ново в създаването на бойни самолети. Самолетът има квадратни въздухозаборници с хоризонтална входна рампа, двойни перки на опашката и тънки крила, трапецовидни и наклонени надолу спрямо корпуса.

Двата двигателя са разположени в задната част на корпуса. Тази геометрия му позволява да достигне рекордни за времето си скорости и да има авангардна маневреност за самолет от своя клас.

Бордовото електронно оборудване позволява за първи път самолетът да бъде насочван към целта в полуавтоматичен режим, което е от съществено значение предвид очакваните скорости: с нормалните си рефлекси човек не може да реагира достатъчно бързо.

Тъй като може да вдигне скорости 2,5 числото на Мах (3087 км/ч), самолетът се загрява значително, достигайки температури от 570-750 по Фаренфайт. Поради това не е възможно да се използват традиционни материали при производството на фюзелажа.

Една от опциите е титанът, избран от американците за техния самолет. Въпреки това руските инженери залагат на стоманата, която в крайна сметка представлява 80% от общото тегло на самолета. Титановата и термоустойчивата алуминиева сплав се използват за останалата част от самолета.

4. Шевовете на самолета са близо 5 км


Дмитрий A. Моттл/Wikipedia

МиГ-25 има 4,83 км заварени шевове в структурата на фюзелажа и 1 400 000 заваръчни точки. Фактът, че са открити само два незначителни теча в продължение на една година при обща  дължина на заварките от 434 км, е пример за високото качество на работата, извършена по тази машина.

Изненадващата експлоатационна издръжливост на самолета е неочакван ефект от този нов материал: заваряването може да се извърши върху самата твърда повърхност.

5. Предизвиква спешни заседания в Конгреса на САЩ

Разработването на МиГ-25 и неговата изпитателна програма се изпълняват в строга тайна. Той е представен за първи път на света на 9 юли 1967 г. с нисък полет по случай Деня на ВВС на летище “Домодедово”, в покрайнините на Москва. Четири изтребителя прелитат ниско над трибуните. Коментаторът съобщава, че е това е нов изтребител, който може да достигне скорости от 2897 км/час.

За Запада това е голяма новина и то не от добрите. В резултат се свикват извънредни заседания на Конгреса на САЩ.

На тях се гласува да започне работа по нов клас изтребители-прехващачи и това е началото на създаването на самолетите F-14 и F-15. И двата самолета имат двойна опашка, също като МиГ-25, но не могат да достигнат напълно ефективността му по скорост и максимална височина на издигане.

6. Дезертира от Съветския съюз

През септември 1976 г. старши лейтенант Виктор Беленко открадва един МиГ-25П от въздушна база в Далечния изток и стига до Япония, на остров Хокайдо, където иска да му бъде дадено политическо убежище.
Самолетът е демонтиран и проверен от американски специалисти, но е върнат разглобен месец и половина по-късно по искане на съветското министерство на външните работи.

Дезертирането на съветски офицер е тежък удар за Съветския съюз. В същото време обаче има и положителен аспект: проправя пътя към постигането на по-добра бойна ефективност на МиГ.

Цялото електронно оборудване на самолета, който е бил в серийно производство, е подменено, защото предишната система е била видяна от потенциален враг. В резултат изтребителят получава по-съвременни системи за локализация и преследване на целите и ново име – МиГ-25ПД.

7. Има 29 световни рекорда

МиГ-25 има 29 световни рекорда. Сред тях един и досега не е подобрен – това е рекордът по достигната височина от самолет с реактивни двигатели. На 21 август 1977 г. съветският летец-изпитател Александър Федотов се издига на височина от 37 650 метра. / bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.