4 пъти по-бърз от звука! МиГ-41 ще бъде най-бързият боен самолет в света

4 пъти по-бърз от звука! МиГ-41 ще бъде най-бързият боен самолет в света


Перспективният руски изтребител-прехващач МиГ-41 ще бъде най-бързият самолет на света, който ще разполага с такива бойни способности, че ще се бори с хиперзвукови цели. За неговите характеристики разказва бившият командир от ВКС генерал-полковник Виктор Бондарев.

“Това ще бъде супермодерен тежък изтребител-прехващач, максимално незабележим за радарите. Бойният му обхват е в диапазон 600-1500 километра. Планира се да бъде въоръжен с ракети Р-37 клас “въздух-въздух” с голям обсег и фундаментално нови боеприпаси”, заяви Бондарев, цитиран от “Российская газета”.
Необходимостта от създаването на нов прехващач Бондарев обясни с несъответствието на МиГ-31 на днешните потенциални въздушни заплахи.

“Самолетът е пуснат в края на 1970-те години и е остарял, експлоатационният му срок изтича през 2028 година. МиГ-31 се бори отлично със стратегически бомбардировачи, свръхзвукови разузнавачи и крилати ракети. Уникалният боен самолет няма аналог в света. За съжаление новите предизвикателства като хиперзвукови скорости са недостъпни за него. И 31 не е предназначен за ефективна борба с високоманеврени цели”, допълни Бондарев. Той поясни, че в рамките на проекта ПАК ДП (Перспективен авиационен комплекс за далечен прехват) вече се водят изследователски и опитно-конструкторски работи.

По-рано за МиГ-41 говори и главният конструктор на Обединената авиостроителна корпорация (ОАК) Сергей Коротков. По неговите думи авиоконструкторите на “МиГ” работят сериозно по проекта и го развиват с изключително добри темпове, така че още идната година могат да бъдат положени отправните точки за разработката на тежък прехващач от ново поколение. Той добави, че техническо-тактическите характеристики на МиГ-41 ще зависят от изискванията на поръчителя и съответните финанси, отделени за него.

“Казват, че ни трябва “космически” самолет – ще го направим да бъде “космически”, заяви Сергей Коротков.
Едни от основните задачи пред разработчиците са да направят самолета невидим за противниковите радари, което е черта на самолетите от 5-о поколение, но и да бъде способен да достига височини, които до момента са смятани за немислими. Така че този хиперзвуков “космически самолет” ще представлява истинска “смъртна опасност” за вражеските сателити в орбитата на Земята.

Източник: bg.rbth.com

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.