2.5 млрд.лв. сме взели от оръжие

2.5 млрд.лв. сме взели от оръжие

2.5 млрд.лв. сме взели от оръжие

Само през миналата година България е изнесла оръжия за 1, 219 млрд. евро, предаде БНР. Експортът на смъртоносната продукция минава през частни фирми, без да попълва 100% хазната със съответните очаквани приходи, както е било преди 30 г. при традиционния бум в бранша.

Без належащата печалба държавата обаче се оказва въвлечена и във въоръжаването на радилакни групировки и може да претърпи санкции. ПАСЕ вече пое разследване на страната, заради износа на оръжия за терористите в Сирия.

Основната част от износа за последната година е била насочена към Саудитска Арабия, Индия, САЩ и Ирак, сочи доклад на Меджуведомствената комисия за експортен контрол и неразпространение на оръжията за масово унищожение към министъра на икономиката, приет от депутатите.

Пред БНР депутатът от БСП Славчо Велков настоя за по-голям контрол от страна на държавата за подобни експортни сделки.

“България е един от сериозните износители на оръжие за района на Близкия изток, но не като държавна политика, а като политика на 19-20 фирми. Това носи приходи на частни фирми и на онези, които го препродават”, подчерта Велков, цитиран от Сега.

„Очевидна е нуждата от експортен контрол. Ако наистина беше вярно това, че има 1,2 млрд. евро приход, би трябвало да видим приходното перо на Бюджета стотици милиони приход от данък печалба, а такова нещо няма”, подчерта депутатът.

Докато едни фирми генерират внушителни печалби, българското оръжие се оказва в различни горещи точки по света и попада в ръцете на съмнителни групировки. Известно е, че САЩ изнасят оръжия и боеприпаси за своите съюзници. Голяма част от нашата военна продукция минава също през ръцете на частни американски компании, които снабдяват различни радикални движения на „умерената” опозиция в Сирия, стигайки до ИД.

Преди седмици от 19’ вече писахме, че продукцията на Арсенал и държавния ВМЗ-Сопот, по заобиколен път достига до бойните полета на гражданския конфликт в Украйна. Страната ни налива масло в огъня на гражданската война в Украйна, където живее най-голямата българска общност зад граница.

Воененният експерт Димитър Димитров, заяви, че България официално продава оръжия на няколко американски компании. „Юридически всичко е чисто, необходим е само т. нар. Сертификат на на крайния потребител, който се издава при разтоварването на оръжието. Никой обаче не може да каже къде се озовава то фактически”.

19’ вече многократно писа как боеприпаси на българските оръжейни заводи се изнася за армиите на Ислямска държава в Сирия, както и в Йемен.

Припомняме, че ПАСЕ поиска страната ни да бъде разследвана за износа на оръжия за терористите в Сирия. Поискана е проверка, която да установи дали са изнасяни за ИДИЛ и други терористични организации в периода между 2014 и 2017 година (кабинетите ББ1 и ББ2). От ПАСЕ се позовават на нашумялото разследване на българската журналистка Диляна Гайтанджиева и международен пул. И докато няма надлежащ експортен контрол от страна на държавта, едни печелят, а цената за недобросъвестните сделки може да платим всички.

Източник: 19min.bg

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !
Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.