10 факта за гигантския руски хеликоптер, транспортирал замръзнал мамут

10 факта за гигантския руски хеликоптер, транспортирал замръзнал мамут
Най-големият вертолет в света – Ми-26, с лекота транспортира камиони, танкове, други хеликоптери, огромни самолети и дори полярни мечета.

Този гигантски вертолет е гордостта на съветската и руската хеликоптерна индустрия. С дължината си от 40 м Ми-26 е най-големият хеликоптер в света. От него до момента са произведени 318 бройки.

Летящият гигант може да носи до 20 тона товар.

В него с лекота се побират близо 90 парашутисти или 60 ранени войници в легнало положение. В някои случаи обаче той е събирал и над 100 души, а пространството му за товар е колкото баскетболно летище.

Ми-26 прави своя дебют в Афганистан през 1984 година. Тогава той транспортира бойно оборудване, евакуира ранените от бойното оле и спасява повредени хеликоптери Ми-8.

През 2002 г. емблематичният вертолет отново навлиза във въздушното пространство на Афганистан. Използва се за евакуация на два повредени хеликоптера MH-47E Chinook и един AS532 Cougar от планините.

Вертолетът с лекота носи леки танкове и бойни машини на пехотата, но той се използва не само от военните. Ми-26 намира приложение в промишлеността за транспортиране на материали и помощ при строителни работи – използва се дори за гасене на пожари. Викан е и в спасителни операции на хора след трагедията в Чернобил.

През 2009 г. Ми-26 транспортира самолет Ту-134 от летище “Пулково” до тренировъчна площадка на ЕМЕРКОМ пред смаяните очи на жителите на Санкт Петербург.

Хеликоптерът не винаги носи тежки товари. Веднъж един от тези вертолети е извикан да спаси полярно мече, загубило майка си в Арктика. Късметлията е спасен и откаран в природен резерват.

Но титлата “най-необикновен товар на Ми-26” със сигурност принадлежи на 20-тонен замръзнал мамут…

За жалост най-големият хеликоптер в света се свързва и с най-смъртоносната катастрофа с вертолет в света. През 2002 г. по време на Втората чеченска война Ми-26 е взривен в небето от чеченски бунтовници. При трагедията живота си губят 127 души на борда на машината.

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...


Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.