10 върховни руски самолета

10 върховни руски самолета
Видът и характеристиките на самолетите в състава на военната авиация на Русия, които са винаги готови да бранят Родината, са се променили много с времето.

Су-35С е свръхманеврен реактивен многоцелеви изтребител от поколение “4++”. През 2013 г. той предизвика истински фурор на международното авиоизложение в Ле Бурже, Франция. Когато машината се издигна в небето, настъпи пълна тишина – публиката остана без дъх, докато наблюдаваше полета ѝ.

Пилотите от военноморската авиация трябва да са високо квалифицирани. Излитането и кацането от палубата на самолетоносач не са по силите на всеки летец. Мултифункционалният палубен изтребител Су-33 е основният самолет в руските Военноморски сили.

Супермодерният руски реактивен изтребител досега бе познат под името ПАК ФА или Т-50, но вече си има ново обозначение – Су-57. Машината е подобрена със съвременен двигател, благодарение на който превъзхожда американските си “колеги” от същото поколение.

Су-24 е фронтови бомбардировач с крило с изменяема стреловидност, известен с издължения си нос, заради който в НАТО е известен като Fencer (фехтувач). Друга особеност е четвъртитият му корпус, заради който понякога го наричат “куфар”.

Стратегическият бомбардировач, известен като “белия лебед”, е най-големият и най-мощен свръхзвуков военен самолет в света. Военноморските сили на Русия разполагат с 16 такива машини. След 2020 г. Русия ще започне серийно производство на ПАК ДА – новото поколение, което постепенно ще замени Ту-160 и Ту-95.

МиГ-29 е още един доста добре познат изтребител. Представен е през 1977 г., а НАТО му дава кодовото название Fulcrum. Членовете на руската група за въздушна акробатика “Стрижи” показват майсторството си именно с тези самолети.

Единственият руски учебно-боен самолет е Як-130. Автопилотът му може да симулира опасни ситуации, за да накара начинаещия пилот да реагира по желания начин.

Су-34 е съвременен двуместен изтребител-бомбардировач, предназначен за нападение на наземни цели. Тежък е (38 тона) и е с характерна аеродинамична форма на корпуса и сплескан нос. Су-34 е основният фронтови бомбардировач на руските Военновъздушни сили сили и е оборудван с различни високоточни оръдия тип “въздух-земя”.

ИЛ-76МД е тежък военен транспортен самолет, предназначен за превоз на хора, оборудване и други товари. Това е първият съветски военен транспортен самолет с турбореактивни двигатели.

А-50 “Пчела” е единственият руски самолет, оборудван с радиолокационна станция за ранно прихващане и наблюдение. Характерна особеност е голямата и лесно разпознаваема сателитна антена в горната му част. Разработен е на базата на транспортния самолет ИЛ-76МД, а вградената радарна система превръща А-50 “Пчела” в “очите и ушите” на руските Военновъздушни сили. / bg.rbth.com


Loading...

Сайтът не носи отговорност за коментарите, който се публикуват от нашите читатели !

loading...Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.