Як-130 завладява световния пазар: Лаос също купува учебно-бойния самолет

Як-130 завладява световния пазар: Лаос също купува учебно-бойния самолет


ТВ каналът “Звезда” публикува кадри от полет на учебно-бойни самолети Як-130, които Русия неотдавна достави на Лаос.

Машината вече има девет световни рекорда и е на път да прибави към този актив още един: Як-130 претендира да стане най-купуваният в чужбина руски военен самолет. Той е на въоръжение вече в пет държави. Сега на опашката е шестата – Лаос. По-рано самолетът взе участие във военен парад в столицата на Лаос, Виентян.

Този необичаен за нашия зрител парад, в който участваха и танкове Т-72 и бронирани машини за разузнаване БРДМ-2М, ще бъде включен във филма “Як-130 в Лаос. Или военна дипломация в джунглите”, който ТВ звезда ще излъчи.

Як-130 е учебно-боен самолет, разработен да замени учебно-тренировъчния самолет Л-39 в редиците на руските Военно-въздушни сили. Той е част от учебния комплекс за летците и им позволява да тренират излитане, кацане, навигация, изпълнение на сложни маневри. Комплексът включва и самолет за първоначален подбор и отсяване на пилоти Як-152, както и специални тренажори. При необходимост самолетът може много бързо да бъде преоборудван в боен и да нанася удари по наземни цели с авиобомби, управляеми и неуправляеми ракети.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.