Що за подводница нанесе удар с крилати ракети по бойците от ИД в Сирия

Що за подводница нанесе удар с крилати ракети по бойците от ИД в Сирия
Руският флот нанесе пореден удар с крилати ракети по позиции на бойци от “Ислямска държава” (ИД) в Сирия. Този път цел на обстрела бяха подразделения на терористи близо до Палмира, които бяха прехвърлени в района от Рака.

Според данни на агенция Фарс (Fars) в момента сирийската правителствена армия се намира приблизително на 20 км източно от Палмира, готвейки се за боеве за газовото находище Арак. Освобождаването му ще позволи на войските на президента Башар Асад да започне настъпление към град Дейр ез-Зор, където терористите вече от няколко години са обсадили военното летище.

Според съобщение на Министерството на отбраната на Руската федерация в тази операция са участвали подводницата по проекта 636.3 “Краснодар” и фрегатата “Адмирал Есен”, които са изстреляли четири крилати ракети по бойците от ИД.

Русия, разбира се, е предупредила САЩ, Турция и Израел за подготвяния ракетен обстрел от акваторията на Средиземно море.

Подводници от проекта 636.3 “Варшавянка”

Подводниците от проекта 636.3 могат да открият целта на разстояние, което превишава 3 до 4 пъти възможностите на радиолокационните системи на потенциалния противник. Това заяви в интервю за “Руски дневник” бившият главнокомандващ на Черноморския флот Игор Касатонов.

“В скоро време на въоръжение в Черноморския флот ще влезе още една (шестата поред) дизелово-електрическа подводница от проекта 636.3. Това са много тихи подводници, които трудно могат да бъдат засечени от хидроакустични средства и поради това могат незабелязано да доплават до зоната на нападение”, каза експертът.

Заради тези ѝ качества подводничарите от Северноатлантическия алианс са кръстили подводницата “Черната дупка”. За разлика от другите подводници тя идеално приляга за походи по плиткодънните Балтийско и Черно море.

“Възможностите на новите подводници за първи път бяха демонстрирани през 2015 г., когато [подводницата от този проект] “Ростов на Дон” нанесе удар с ракети “Калибър” по обекти на терористи в Сирия”, отбеляза Касатонов.

След като получи шестата подводница по проекта 636.3 “Колпино”,  Черноморският флот ще завърши сформирането на пълноценна бригада от подводници в региона.

По думите на Касатонов предприятията от отбранително-промишления комплекс ще построят още шест аналогични подводници за Тихоокеанския флот до 2020 г.

Успешна стрелба с крилати ракети по неголеми отряди на ИД 

Всяка подводница от проекта 636.3 е въоръжена с най-новите крилати ракети “Калибър-ПЛ”, които могат да поразяват цели на разстояние до 2500 км.

Бойната част на ракетата тежи близо 500 кг, а взривната вълна унищожава всичко живо в радиус от няколкостотин метра от епицентъра на попадението. “Това е фугасен заряд, който изобщо не се спира от добре защитени бетонни укрепления”, каза пред “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия” Дмитрий Сафонов.

Той подчерта, че това е много скъпоструващо оръжие, чието използване във войната с бойците от ИД не е целесъобразно.

“Подобни изстрелвания са демонстрация на възможностите на флота и на нашето оръжие за потенциални купувачи от Югоизточна Азия и Латинска Америка, а също и за нашите “партньори” от НАТО, които разгръщат нови военни бази на територията на Източна Европа”, отбеляза експертът.
Източник: bg.rbth.com


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.