Шефът на НАТО предупреди Турция да спазва върховенството на закона

Шефът на НАТО предупреди Турция да спазва върховенството на закона Стефан Пройнов

Генералният секрета на НАТО Йенс Столтенберг предупреди Анкара да уважава върховенството на закона. При пристигането си в Малта за участие в срещата на военните министри на страните от ЕС Столтенберг коментира последните масови арести на полицаи в Турция.

“Турция има право да се защитава и да разследва хората, които стоят зад проваления опит за преврат, но това трябва да става при пълно съответствие с върховенството на закона. Самият аз отдавам голямо значение на тези ценности и сме обсъждали тези въпроси с турското държавно ръководство”, каза Столтенберг.

В сряда над 1000 полицаи в Турция бяха арестувани в поредната масова акция срещу заподозрени гюленисти. В сряда, по време на дебат в ЕП с комисаря по европейската политика за разширяване Йоханес Хан, и председателят на ЕП Антонио Таяни призова Турция да зачита основните права, върху които е изградена Европа. Евродепутатите пък посочиха, че Европа не затваря вратата за Турция, но последните промени подтикват да се търсят алтернативи на присъединяването на Турция към ЕС. Много евродепутати изразиха загриженост за начина, по който Турция проведе референдума, разширяващ правомощията на президента, и го обявиха за нечестен. Те заявиха, че е време за преосмисляне на отношенията ЕС – Турция. Някои евродепутати отхвърлиха изобщо възможността Турция да се превърне в пълноправен член на ЕС.

Комисията на Европейския парламент по външни работи ще обсъди традиционната годишна резолюция за напредъка на Турция на 2 май 2017 г. Проектът на резолюцията за 2016 г., изготвен от докладчика Кати Пири (С&Д, Холандия), също призова ЕС да прекрати преговорите за присъединяване на Турция към ЕС, ако конституционният пакет се приложи без промени, съобщиха от пресслужбата на ЕП.

ЧИСТКА
Турция е отстранила временно от длъжност 9103 полицейски служители, съобщи Си Ен Ен тюрк. Мярката е част от разследване за предполагаеми връзки с живеещия в изгнание в САЩ Фетуллах Гюлен, за когото Анкара твърди, че стои зад неуспешния опит за преврат от юли миналата година. След преврата турските власти арестуваха десетки хиляди души, а уволнени или отстранени от длъжност бяха 120 000 представители на множество професии – от войници до учители и държавни служители.


Loading...

Източник: segabg.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.