Центъра за военноморски анализ (Center for Naval Analyses) съобщиха, че ЗРК ще могат да унищожат изтребителя F-35

Центъра за военноморски анализ (Center for Naval Analyses) съобщиха, че ЗРК ще могат да унищожат изтребителя F-35

Списанието The National Interest прогнозира как ще се развива противопоставянето на настъпателните и отбранителни въоръжения – между американските малко забележими изтребители (F-35, F-22) и средствата за ПВО на Русия.

„Руските ракети, способни да носят бойни глави, усъвършенствани радари и системи, опитващи се да интегрират големи масиви от данни за осигуряване на мощна противовъздушна отбрана – това са тези средства, които в крайна сметка способстват за разделянето на западните ВВС на две разклонения” – счита анализаторът от Центъра за военноморски анализ (Center for Naval Analyses) Майк Кофман.

Когато такива системи се окажат в ръцете на Китай, Иран и други регионални държави, в западните ВВС ще стане разделяне на ударната авиация, способна да преодолява сложните системи за ПВО на противника (например „невидимите самолети”) и авиацията за бомбардиране отк рода на самолетите, насящи удари по позиции на терористите, заявил експертът в интервю за The National Interest.

Технологията „стелт” не прави самолетите абсолютно невидими за радарите и руските средства за ПВО С-300, С-400 и С-500 могат да откриват малко забележими самолети като F-22 или F-35, но радарите с дълги вълни притежават ниска точност, те лесно се откриват и унищожават. В това отношение руските системи за ПВО засега на могат да осигурят гарантирано откриване и унищожаване на малко забележима авиация, отбелязва анализаторът.

Москва активно работи над решаване на този проблем. Сега се тестват редица технологии, в частност се разработва мрежа от тясно интегрирани радари, способни да оценят положението на даден самолет от различни точки, добавя Кофман.

„Способността да се види самолетът или част от него е хубаво, но главното е да се постигне точност, която да гарантира попадане на ракетата в целта” – отбелязва експертът.

Според анализатора, с времето преимуществото на технологията „стелт” ще става все по-малко очевидно, а самата тя няма да стане по-евтина.

„Рано или късно Москва ще намери решение на „невидимия” проблем и безкрайното циклично противопоставяне на настъпателните и отбранителни въоръжения ще продължи. Това е само въпрос на време” – обобщава Майк Кофман.


Loading...

Източник: blitz.bg
А може и Руснаците да имат технология все пак СТЕЛТ-ОВЕ падаха и в Сърбия!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.