Хиляди се стекоха на авиошоуто на авиобаза “Граф Игнатиево”

Хиляди се стекоха на авиошоуто на авиобаза "Граф Игнатиево"
Хиляди наблюдаваха авиационното шоу на авиобаза “Граф Игнатиево”.

Празникът е посветен на три годишнини, свързани с въвеждането в експлоатация и на въоръжение във ВВС на България на бойния вертолет Ми-24 – 40 години, на самолет МиГ 29 – 30 години, и на lертолет Bell 206 – 20 години, съобщи БТА.

Специален гост на събитието бе държавният глава и върховен главнокомандващ на въоръжените сили на България Румен Радев, който прие почетния строй.

“Ние, представителите на Военновъздушните сили на България, съчетаваме в едно корена на дървото, здраво свързан с изконното, и устрема на клоните, вперили поглед нагоре към небесните висини, но сме безсилни, ако не разполагаме с модерна и високоефективна техника. Ние имаме самочувствието да бъдем стражът на родното небе”, каза в приветствието си командирът на ВВС генерал-майор Цанко Стойков.

Той изрази голямата си признателност към всички пилоти, инженерно-технически състав, логистици, комуникационни специалисти и ветерани и се обърна към младите: “Съхранете паметта за достойнството на миналото, за да отправите дръзко поглед към бъдещето.”

Зрелищни изпълнения и фигури от висшия пилотаж оставиха без дъх гостите на авиошоуто в авиобаза “Граф Игнатиево”, съобщиха от Информационния център на министерството на отбраната.

Летателният ден беше открит с полет на вертолет Ми 17 с националния флаг. Вертолетната ни бойна авиация от авиобаза Крумово – Бел-206, Кугър и Ми-24 и Ми-17 представи основните мисии и задачи, за които е предназначена.

Щурмовите Су-25 от авиобаза Безмер влетяха за атаки по земни цели, демонстрирайки осигуряването на непосредствена авиационна поддръжка на формированията. Пилотите от авиобаза “Граф Игнатиево” демонстрираха бойното майсторство и светкавичните реакции на Миг 29.

Зрителите наблюдаваха действията на летателните екипажи по прехват на самолет-нарушител и принуждаването му да кацне, разминавания на метри един от друг, впечатляващи маневри за осигуряване на превъзходство във въздуха на малка височина при скоост от 1000 до 0 км час. В динамична летателна програма се включиха и най-младите летци на българските ВВС.

Представителите на Военновъздушна учебна база „Георги Бенковски“ – Долна Митрополия показаха възможностите на самолетите Пилатус и L-39.

Гостите на празника имаха възможност да се запознаят с предназначението и летателните характеристики на самолетите и вертолетите, които са на въоръжение във ВВС. Статичният показ осигури възможност на желаещите да се качат в самолети МиГ-29, МиГ-21, вертолети “Кугър”.


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.