Унификация с 4 ++ поколение: До края на годината приключват тестовете на модернизирания Су-30СМ

Унификация с 4 ++ поколение: До края на годината приключват тестовете на модернизирания Су-30СМ

Изтребителят Су-30М ще бъде унифициран с изтребителя ​​Су-35 от 4-то ++ поколениe, като по план трябва да се инсталира ново бордово оборудване и въоръжение, които ще намалят разходите по поддръжката им.

“След приключване на модернизацията на Су-30СМ, промените в авиониката (радиоелектронното оборудване) ще направят Су-35 и Су-30СМ по-подобни един на друг, а това ще намали разходите за поддръжка и ще ги унифицира – това ще бъде техният втори живот”, съобщи първият руският вицепремиер Юрий Борисов, цитиран от “Взгляд“.

Той отбеляза, че появата на модернизирана версия на Су-30СМ може да създаде нова ниша за Русия в Индия. “Като се има предвид, че в Индия има около 200 от тях (Су-30МКИ с базова версия Су-30СМ), възможността за модернизирането им вероятно ще удължи живота им”, обясни вицепремиерът.

Според него програмата за диверсификация, в условията на намаляващи държавни поръчки, би трябвало да насочи работата на отбранителните предприятия към поддържането на жизнения цикъл на техниката и модернизацията ѝ.

“Трябва да преминем към диверсификация, развитие на цивилния пазар. Това ни предстои в рамките на национален проект, който е част от инвестиционните програми на нашите петролни и енергийни компании”, заключи Борисов.

През януари ръководителят на монтажно-изпитателния сектор на Иркутския авиационен институт (ИАЗ, част от корпорация “Иркут”) Андрей Балчугов заяви, че тестовете на модернизираните изтребители Су-30СМ ще приключат до края на 2019 година.

Су-30СМ е един от най-модерните самолети на Руските въоръжени сили. Той е предназначен да унищожава въздушни цели през деня и нощта, в леки и тежки метеорологични условия, а също и да поразява наземни и надводни цели и др.

Източник: bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.