XM-25 „Умен“ гранатомет унищожава и в укрития зад стени

 XM-25„Умен“ гранатомет унищожава и в укрития зад стени
XM-25„Умен“ гранатомет унищожава и в укрития зад стени

Перспективният гранатомет XM-25, съвместна разработка на компаниите „Хеклер и Кох“ (Heckler & Koch) и „Орбитал“ (Orbital ATK),

„Умният“ гранатомет XM-25 се разработва от 2000 г. насам от немската компания „Хеклер и Кох“, а американската компания „Орбитал“ ще се заеме с разработването на програмируемите боеприпаси за него.
Преди изстрел от XM-25 ще може да се задава определено разстояние, след прелитането на което гранатата да се взривява. Това ще позволи ефективно унищожаване на противниците в укрития и зад стени.„Умен“ гранатомет

Оръжието е направено от разградими материали и има пълнител за 5 гранати, калибър 25 мм.
Единичен обект може да бъде прицелен на разстояние 500 м, а групови обекти – на 600 м; максималният обхват за стрелба е около 1000 м .

XM-25 е оборудван със система за прицел с лазерен далекомер, който измерва разстоянието до обекта преди изстрел. Освен това в оптичния мерник се показва информация как правилно да се насочи гранатометът за по-добра балистична траектория на гранатата.


Loading...

След провеждането на тестове Министерството на отбраната на САЩ ще реши дали да вземе XM-25 на въоръжение. Това може да стане в първата половина на 2017 г.
Източник: security.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.