Турция се въоръжава с 24 „мълнии“

 Турция се въоръжава с 24 „мълнии“


Първата доставка ще бъде извършена през 2018 година
Турция е дала мандат на министерството на отбраната да закупи допълнително 24 изтребителя Ф-35, заяви министърът на отбраната Фикри Ъшък пред „А Хабер“.
Турските военни са решили да поръчат втора партида от стелт самолетите на компанията „Локхийд Мартин“. Очаква се първата доставка да бъде извършена през 2018 година.
Ф-35, известен и като „мълнията“, е изтребител от пето поколение, разработен за нуждите на американските въоръжени сили.

Бойният самолет съчетава в себе си стелт възможностите за „скриване“ от вражеските радари, скорост и маневреност, както и модерни бордови системи.
Анализатори посочват, че Турция желае да покаже сила и увереност с хода си да закупи тези модерни изтребители. Пилоти от турските ВВС бяха в епицентъра на неуспешния опит за военен преврат в страната, потушен в ранните часове на 16 юли.
След него започнаха масови чистки на всички нива в държавата, като най-засегнати бяха именно военните. Турция си остава стратегическа сила в борбата срещу джихадистите от „Ислямска държава“ и неувереност в този момент би се отразила негативно на имиджа на турците.
След опита за преврат властите в южната ни съседка дори преименуваха авиобазата „Акънджъ“, използвана от метежниците за контролен център в нощта на пуча.


Loading...

ИЗТОЧНИК: fakti.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.