Троен форсаж: “Остарелият” Ту-160 изпревари американски изтребители

Троен форсаж: "Остарелият" Ту-160 изпревари американски изтребители
Американски изтребители се опитаха да съпроводят руския самолет, който направи планов полет над Японско море.

В режим на форсаж бомбардировачът-ракетоносец Ту-160 лесно оставя след себе си изтребителя от пето поколение F-35A Lightning II, пише китайският портал Sina. Смешно е, че не толкова отдавна американските военни нарекоха този модел “остарял”.

Самолетите на двете държави “се срещнаха” в небето над Японско море в началото на ноември. Руският бомбардировач попадна в радарите на американските изтребители. Американците обаче не успяха да се доближат до него:

Ту-160 зададе максимален ъгъл на стреловидност на крилата и включи форсаж. Американските военни опитаха да догонят бомбардировача, но не успяха. Самолетът с тегло 110 т изпревари двата изтребителя, които са почти 10 пъти по-леки, предава tsargrad.tv.

“Ту-160 развива скорост до 2200 км/ч, а F-35 има ограничение от 1930 км/ч, но американският изтребител не може да поддържа тази скорост дълго време”, пише порталът.

“Спомняте ли си, когато тези бомбардировачи излетяха за Венецуела и някой американски служител ги нарече остарели?”,  засмя се на неволите на американските военни в Twitter “Голос Мордора”.

“Веднъж на военно летище видяхме реактивен бомбардировач Ил-28. И попитахме защо той няма впечатляващо оръжие, а само две оръдия отпред и отзад. И ни казаха, че повече не са му нужни, защото все още не всеки изтребител ​​може да го настигне”, пише @SergeGray149.

“Ще напишат ли жалба за превишена скорост? Там знакът е 40”, шегува се @Mironov1974. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.