С какво новите ракети на Северна Корея застрашават Русия и света?

С какво новите ракети на Северна Корея застрашават Русия и света?
Северна Корея изстреля четири ракети от неизвестен тип, които паднаха на 350 км от японското крайбрежие.

По думите на военния анализатор на агенция ТАСС Виктор Литовкин, тези ракети са със среден обсег (от 500 до 1000 км). “За основа е взета съветската Р-17 (по класификацията на САЩ и НАТО – SS-1c Scud B) от края на 50-е години на миналия век”.

При това, експертът се отнася скептично към възможностите на новата ракета, тъй като “конструкторите не са успели да “научат” ракетата си да лети по зададена траектория”.

“Очевидно е, че това не са финални изпитания – учените работят над навигационната система за новите ракети. Засега те просто са се “пльоснали” в района, до който са успели да долетят с наличното си гориво”.

Значително по-сериозни опасения у специалистите предизвиква фактът, че тези ракети могат да бъдат оборудвани с ядрени бойни глави. “Русия, САЩ и Китай не знаят, най-вероятно, какво ниво е достигнал Пхенян в разработката на ядрено оръжие. И ако бойната глава е на технологичното ниво на нейната ракета-носител, то тя може да бъде заплаха не само за Южна Корея, но и за целия регион”, каза за “Руски дневник” генерал-полковникът от запаса и президент на Международния център за геополитически анализ Леонид Ивашов.

Експертите са на мнение, че дори севернокорейците да не успеят да създадат пълноценен атомен боен заряд, който да бъде поставен на ракета-носител или разположен в хангарите на самолет, а само взривно ядрено устройство, то съществува допълнителен риск от неговата неочаквана и непредсказуема детонация на всеки стадий от полета му.

Какво ще предприеме Русия

Прессекретарят на президента на Русия Дмитрий Песков коментира предстоящите преговори между Русия, Япония и Китай по повод изстреляните от Северна Корея ракети.

“Ние сериозно сме обезпокоени от изстрелването на ракети от страна на КНДР. Това води до повишаване на напрежението в региона. Ние призоваваме всички страни да се въздържат и сме открити за преговори с всички страни, които са заинтересувани от разрешаването на възникналия проблем”, каза той в интервю за руското издание “КоммерсантЪ”.

Експертите са на мнение, че Москва няма да разполага допълнителни военни контингенти в региона или пък да усилва системата си за противоракетна отбрана, независимо от това, че Приморието граничи със Северна Корея.


Loading...

“Ние няма да предприемаме едностранни агресивни мерки и ще направим съответните дипломатически стъпки в рамките на Съвета за сигурност на ООН. Това, най-вероятно, ще бъдат нови санкции – ограничаване доставките на стоки за Северна Корея, закриване на сметки в чужбина. Но това едва ли ще бъдат достатъчно ефективни мерки”, каза за “Руски дневник” старши научният сътрудник от Факултета за световна икономика и световна политика във Висшата школа по икономика Василий Кашин.
Източник: bg.rbth.com

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.