“Супералигатори”: Ударните хеликоптери Ка-52 се сдобиват с противотанкови ракети “Гермес”

"Супералигатори": Ударните хеликоптери Ка-52 се сдобиват с противотанкови ракети "Гермес"
Усилено се работи над подобряването на радиоелектронното  оборудване на тези хеликоптери, което ще позволи приемането на въоръжение на ракети с голям обсег без аналози в света.

Основната цел на всичко това е техническа интеграция на  новото поколение неуправляеми снаряди, които предстои да влязат в експлоатация.

“Работи се над повишаването на обсега на неуправляемото ракетно въоръжение на хеликоптерите Ка-52 “Алигатор”,  съобщиха от “Вертолеты России”, цитирани от ТАСС.

“Вертолетите Ка-52, както и всички машини, произвеждани от холдинга, имат голям модернизационен потенциал. В рамките на водените работи се планира да се увеличи обсегът на приемане на въоръжението и то да се унифицира с другите типове ударни вертолети от руско производство”, заявиха от холдинга, но не уточниха за какви ракетни комплекси става дума.

Концернът също работи по снабдяването на Ка-52 с “най-новото радиоелектронно оборудване и съвременните бордови комплекси за отбрана”, добавиха от “Вертолеты России”.

Сега Ка-52 може да ползва ракети “Вихрь-1” от състава на противотанковия комплекс “Вихрь-М” с максимален обсег на действие от 10 километра.

През лятото на 2017 г. заместник-началникът на Генералния щаб на ВС на Руската федерация генерал-лейтенант Игор Макушев заяви, че руските вертолети Ми-28Н и Ка-52 успешно са приложили “Вихрь” в рамките на антитерористичните операции в Сирия.

По данни от открити източници Ка-52 наред с Ми-28Н, Ми-35 и Ми-8АМТШ в бъдеще трябва да бъдат въоръжени с нови универсални ракетни комплекси “Гермес-А” с обсег на поразяване до 20 километра. Серийното производство на тези комплекси започна още през 2011-2012 година. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BGвоенният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.