Страховитата балистична ракета “Сармат” може да преодолее всяка противоракетна отбрана (Видео)

Страховитата балистична ракета "Сармат" може да преодолее всяка противоракетна отбрана (Видео)
Работата по новата балистична ракета “Сармат” е пред завършване. Такъв извод може да се направи от първите снимки на бъдещата междуконтинентална ракета, публикувани тези дни на официалния сайт на Държавния ракетен център “В.П.Макеев”, съобщава “Рамблер” в сряда (26 октомври).

Конструкцията й е базирана на изпитаната във времето съставна многостепенна структура. Известно е, че балистичните ракети ще бъдат разположени в шахтени пускови установки. Ракетната шахта е сложно инженерно съоръжение, което осигурява не само пуск на ракетата, но и гарантира нейното съхраняване даже при пряко попадение в нея на ядрена бойна глава.

По оценка на разработчика – доктора на техническите науки, професор Владимир Дегтяр и главния конструктор – доктора на техническите науки Юрия Каверина, новата ракета ще гарантира ефективното изпълнение на задачите по ядреното сдържане.

“Сармат” е една от основните нови загадки на руския военно-промишлен комплекс. Макар и недокрай разкрити, характеристиките й са впечатляващи. Смята се, че новата ракета се движи със скорост от 7000 км/ч. и е в състояние да преодолее всяка противоракетна система.

Ракетата ще носи ядрени бойни глави с индивидуално насочване. Подобна комплектация дава на ракетата почти пълна неуязвимост при преодоляване на системата за противоракетна отбрана, онази, която днес САЩ създават по границите на Русия и онази, която ще се създава от тях в бъдеще.

Нито една ракетна система не може да проследи ракетата или нейните бойни глави, които летят по индивидуални балистични криви, ако те изведнъж се скриват в тази дъга и започват да летят с хиперзвукова скорост, прилепвайки плътно към релефа на местността, маневриращи по курса и височината. Да се прехване и още повече да се унищожи такава ракета е невъзможно. Далечината на обхвата на “Сармат” ще надвишава 11 000 километра.

Ракетата ще замени RG 20B “Воевода” (по западната класификация – “Сатана”). “Воевода” в момента е най-голямата и най-страшна стратегическа ракета, създавана някога. Тя тежи 210 тона и носи 10 ядрени бойни глави по 750 килотона всяка.

Работата върху “Сармат” започва още през 2010 г., когато държавата възлага задачата за конструирането й. През 2011 г. руското министерство на отбраната подписва договор за разработването на ракетата. В момента “Сармат” се тества край Миас, Южен Урал. Тя вероятно ще е готова напълно през 2018 г.
Източник: Руски дневник


Loading...

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.