Стратфор: Расте рискът от военен сблъсък между Русия и САЩ в Сирия

Стратфор: Расте рискът от военен сблъсък между Русия и САЩ в Сирия
През последното тримесечие на настоящата година нарастват рисковете от военен сблъсък между Русия и САЩ в Сирия. Това пишат в свой анализ експертите от американската частна разузнавателно-аналитична агенция Стратфор.

Според специалистите, до края на годината САЩ ще се съсредоточат към настъпление срещу позициите на “Ислямска държава” в Мосул (северен Ирак) и Ракка (северна Сирия). Според прогнозата им, сътрудничеството между Москва и Вашингтон на бойното поле ще бъде минимално, тъй като и двете страни не са заинтересовани от деескалация на сирийската криза с дипломатически способи.

Русия ще се придържа към военната тактика, отказвайки да влиза в “дипломатически спорове”, докато аериканската страна не е склонна към “конструктивно пазарене” заради изтичането на срока на пълномощията на сегашния президент Барак Обама, твърдят анализаторите.

“През четвъртото тримесечие потенциалът за сблъсък (между Русия и САЩ, бел. ред.) нараства, като се има предвид, че Вашингтон подсилва сунитските въстаници и сваля приоритета от политиката на диалог с Москва”, пише в прогнозата на Стратфор.

В същото време влияние върху ситуацията в Сирия оказват и други регионални играчи, смятат анализаторите. Ситуацията се усложнява от присъствието на бойното поле и на турски войски, които ще се придвижват на юг в Сирия под прикритието на американците, за да бъде намален рискът от сблъсък с Русия. Едновременно с това съюзниците на Вашингтон от Персийския залив играят своя игра против Иран: те ще се опитат да спечелят от противоречията между Русия и САЩ и да засилят позициите на своите сунитски сателити.

Отношенията между Русия и САЩ се обтегнаха на фона на России и США влошаването на положението в сирийския Алепо.

Там ислямистите продължават да обстрелват жилищни квартали и фактически да държат мирните жители като заложници, и да препятстват доставките на хуманитарни помощи, а в самия град и околностите вървят сражения.

Вашингтон обвинява сирийските власти и Русия, че бомбардират мирното население и т. нар. “умерена опозиция”. Москва и Дамаск настояват, че нанасят удари изключително само по позиции на терористите и обвиняват Вашингтон в невъзможност да повлияе на “умерените” и да ги разграничи от терористите.


Loading...

Москва нееднократно е обръщала внимание на “неконструктивния характер” на реториката от страна на САЩ. Както заяви зам.-министърът на външните работи на Русия Генадий Гатилов, хуманитарната трагедия в Сирия се използва за прокарването на политически тези, което руската страна смята за неприемливо.
Превод и редакция: Епицентър

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.