Станаха известни характеристиките на най-новите авиационни ракети “Гром”

Станаха известни характеристиките на най-новите авиационни ракети "Гром"
Корпорация “Тактическо ракетно въоръжение” обяви основните характеристики на най-новите управляеми ракети “Гром”.

Според ТАСС изпитанията им са приключили, сега изделията се предлагат за износ.

Ракетите “Гром-Э1” и “Гром-Э2” са проектирани за всички видове самолети, включително Су-57. Те могат да бъдат поставени на авиационни пускови или катапултни устройства, не само на външното окачване, но и във вътрешните отделения.

“Гром-Э1” се отличава с двигател в задната част, а при “Гром- Э2” има допълнителна осколочно-фугасна бойна част. И двете са предназначени за защитени наземни цели, чиито координати са известни.

Ракетата “Гром-Э1” може да бъде изстреляна на разстояние от 10 до 120 км до целта на височина от 500 м до 12 км.

Диапазонът на скоростта на самолета-носител е 140-445 м/сек. Ракетата има комбинирана система за насочване с корекция на траекторията по GPS/ГЛОНАСС сигнали. В предната половина на корпуса е разположена осколочно-фугасна бойна част с тегло 315 кг с контактен предпазител.

Управляемият планиращ боеприпас “Гром-Э2” има стартово тегло от 598 кг. Има увеличена маса на бойния заряд – 480 кг – поради липсата на двигател.

В предната и задната част на корпуса са разположени две високо осколочно-фугасни бойни части с тегло съответно 315 и 165 кг.

Диапазонът на изстрелване на ракетите е 10-50 км, обхватът на височините и скоростите на изстрелване, както и системата за насочване, са същите като “Гром-Э1”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.