Става напечено? Китай обяви страшно притеснителна новина

Става напечено? Китай обяви страшно притеснителна новина
Китай обяви, че е изпробвал нов модел ракета в море в близост до Корейския полуостров, предаде Франс прес

Тестът е извършен в Бохайско море и има за цел “да подобри оперативния капацитет на въоръжените сили и да даде ефикасен отговор на заплахите за националната сигурност”, се казва в кратко изявление на китайското министерство на отбраната.

Датата на теста не се уточнява. Казва се само, че е извършен “неотдавна”.

Подробности за характеристиките на ракетата не се съобщават.   Миналата седмица Китай настоя да се спре разполагането на американския противоракетен щит THAAD в Южна Корея, което започна този месец.

Пекин посочва, че този щит покрива част от неговата територия и с това пречи на китайската система на възпиране.

Миналата седмица говорител на китайското външно министерство обеща, че Китай “ще вземе необходимите мерки да защити интересите си” ако продължи разполагането на противоракетния щит.

Днес обаче китайското министерство на отбраната увери, че тестът на ракетата е извършен в съответствие с годишния тренировъчен график.

Съобщението за ракетното изпитание идва в деня, когато в Южна Корея бяха обявени официалните резултати от президентските избори.

Победител е Мун Дже-ин, който подкрепя воденето на диалог със Северна Корея и е отрицателно настроен към американския противоракетен щит.


Loading...

В излязла в началото на годината книга Мун пише, че Сеул трябва да се научи да казва “не” на Вашингтон и призовава за “по-справедливи и по-балансирани” отношения със САЩ.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.