Скоро основното оръжие на руските сили за сигурност може да стане пистолет на “Калашников”

Скоро основното оръжие на руските сили за сигурност може да стане пистолет на "Калашников"
Новият ПЛ-15К с най-разпространените патрони 9х19 Parabellum в близко бъдеще ще замени добре известния пистолет “Макаров”.

Дали той е толкова добър, колкото твърдят разработчиците?

Най-големите руски производители на оръжие се борят за договори за замяната на най-масовия пистолет в Русия – “Макаров”. Претендент номер 1 за това право днес е пистолет ПЛ-15К на концерн “Калашников”. Но с какво толкова е добър той?

iPhone от “Калашников”

През последните няколко години концернът “Калашников” доведе до съвършенство своя най-нов модел пистолет ПЛ-15 и през октомври 2018 г. представи негова “компактна” версия.

Усещането от докосването му напомня на първия път, в който вземаш в ръце най-новия iPhone. Преливащият меко матиран метал и сякаш излятата дръжка перфектно пасват на ръката ти.

Приятна особеност на новия ПЛ-15К в сравнение с остарелия “Макаров” е много мекият контрол над оръжието, идеално пасващ на извивките на ръцете. Така лостът за освобождаване на пълнителя и ръчката за задържане на затвора са толкова точно позиционирани, че не са необходими никви излишни движения на оръжието в дланта или полагане на усилия, от които очите ти излизат от орбитите си, както е при пистолет “Макаров”. Всичко е близо и меко.

Освен това конструкторите са направили много мек спусък на пистолета, който се произвежда в два варианта – с кратък и с дълъг ход.


Виталий В. Кузмин

Първият е създаден за специалистите, които по цял ден тренират работа с оръжието.

Втората опция с дълъг ход е създадена за слабо обучени стрелци и им позволява лесно да стрелят по целта, която са си набелязали. И същевременно спусъкът е направен с резерв за престрелки в стресови ситуации, за да не се допусне случаен изстрел под влиянието на адреналина и мускулното напрежение и стрелецът сам да се простреля в крака или пък да стреля по някой в обкръжението си.

В същото време хората, които стрелят редовно, знаят, че поначало човешките ръце и пръсти неволно “издърпват” спусъка и хвърлят нагоре пистолета, измествайки го от целта. Ето защо конструкторите са взели предвид и този важен нюанс при работата над наследника на “Макаров” и максимално възможно са намалили отката на новия ПЛ-15.

Пистолетът е проектиран в съответствие с класическия принцип за заключване на цевта. Схемата се използва от повечето производители на късоцевни оръжия в света. Стандартната цев на ПЛ-15 е 120 мм, а пълната дължина на пистолета е 207 мм. Предвижда се вариант с удължена цев за заглушител. Освен това, както и на всяко друго оръжие от XXI в., на ПЛ-15 могат да се инсталират и колиматорен мерник, подцевен фенер и лазерен мерник.

Единственият възможен недостатък на новия пистолет е това, че засега е невъзможно да се предположи колко изстрела може да направи серийният модел, преди да се амортизира.

Главният конкурент

Главният конкурент на пистолета ПЛ-15, както и на всички познати по света пистолети, е този на компания Glock.

Всеки сериен “австриец” издържа по 40-50 хил. изстрела, преди на собственикът му да му се наложи да сменя части или пък да помисли да го замени с нов.

Конструкторите на ПЛ-15 твърдят, че той ще има не по-малък живот от този на Glock. Въпреки че все още няма практическо потвърждение за това, а и стандартно пистолетите, произведни в Русия, освен “Макаров”, не превишават 10 хил. изстрела. Затова истинността на тези заявления може да се потвърди само след серийното производство на пистолетите, които ще се ползват от граждани и военни по цял свят. Тук вече могат да се появят подводни камъни, на които единичните екземпляри в оръжейните салони и при войсковите изпитания не са успели да се натъкнат.

Обобщавайки всичко по-горе, новият ПЛ-15К е отдавна назрял и чакан заместител на оръжието от миналия век.

Пистолетът има големи перспективи, както и всички шансове да стане световната звезда на “Калашников”, наред с великия АК-47. Остава само да докаже думите с дела и да не загуби качеството си при масовото производство на оръжия. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.