В САЩ разказаха за руската подводница, с „която по-добре да не се срещаш”

В САЩ разказаха за руската подводница, с „която по-добре да не се срещаш”
Руската подводница от проект 877 «Палтус» се смята за една от най-добрите в класа на дизелово-електрическите подводници

Дори във ВМС на САЩ не горят от желание да влизат с нея в противоборство, пише анализаторът на списание National Interest, специалист в сферата на отбраната и националната сигурност Кайл Мизоками. Авторът обръща внимание на ниската хидроакустична видимост на «Палтус».

Благодарение на особената си конструкция подводницата издава значително по-малко шум, отколкото конкурентите ѝ.

Системата за обезпечаване на живота позволява на подводницата да остава под вода до две седмици, а запасът на хода е около 14 000 километра, което превишава разстоянието от базите на Северния флот на ВМФ на Русия до Куба, пише авторът.

Подводниците «Палтус», създадени по съветско време, след разпада на СССР са били изнасяни. Десет подводници са били купени от Индия, три от Иран, две от Китай.

Дълбока модернизация на проекта 877 е станала «Варшавянка» (проект 636), чиито хидродинамични показатели и в момента са на много голяма висота.

Подводниците са снабдени с пускови установки за ракетите „Калибър”, което прави възможно те да бъдат употребявани в съвременни конфликти.


Loading...

«Варшавянка» също се радва на силно търсене на международния пазар. В средата на 90-те години десет такива подводници са били купени от Пекин. По-късно шест такива подводници купи неговия геополитически съперник – Виетнам.
Източник: blitz.bg

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.