САЩ използват руска военна техника, вижте къде и защо

САЩ използват руска военна техника, вижте къде и защо
В щата Невада “руски Су-27П” проведе учебен бой с американски изтребител F-16, съобщава изданието The Daily Mail, цитирайки местен очевидец. Снимките на въздушния бой били направени от любител-фотограф на 8 ноември миналата година и, според неговите думи, на кадрите се вижда именно едноместният руски самолет. Авторите на изданието смятат, че това е един от няколкото изтребителя Су-27, закупени от САЩ в постсъветското пространство.

Близкият бой, или както американските пилоти го наричат, “Dogfight”, се е провел на височина 6000 метра.

“Счита се, че с появата на високоточните ракети в наши дни не е необходимо да се излиза на контактна близост – противникът може да бъде унищожен от голямо разстояние. Но в условията на близък бой пилотите затвърждават уменията си и проверяват възможностите на една или друга машина”, каза за “Руски дневник” военният анализатор на вестник “Известия” Дмитрий Сафонов.

По думите му САЩ действително са закупили част от руската техника в постсъветското пространство. През 1997 г. Вашингтон придобива 21 изтребителя МиГ-29 в Молдова, опасявайки се, че те ще попаднат в ръцете на Иран. А в средата на 90-е години САЩ закупуват от Беларус и Украйна няколко самолета Су-27 в качеството им на тренажори за американските пилоти.

“Всичките покупки са направени в частен и неофициален ред, с цел детайлно изучаване на техниката от американските специалисти. Повод за това дава увеличаващото се количество изтребители Су-27 в цял свят. Армията трябва да познава всички силни и слаби страни на потенциалния противник”, отбелязва експертът.

Както подчертава той, Су-27 са приети на въоръжение в Русия, Индия, Малайзия, Венецуела, Алжир и много други страни. Но самолетите, които са купили американците, дори не са бойни самолети или тренажори, а напълно демилитаризирани машини, на които вече няма как да се монтира каквото и да е въоръжение.

“Хамелеоните” в американските ВВС

През есента на миналата година американските ВВС отново се оказаха в центъра на вниманието на международните средства за масова информация, когато канадският журналист Кристиан Борис публикува в Twitter снимки на изтребители F/А-18, боядисани в цветовете на руските Су-34.

“Двата самолета се различават по сгъваемите криле на F/A-18, а също така по конзолите на опашката, които при “американците” са наклонени настрани, за разлика от Су-34. Ако двата самолета бъдат заснети с любителска камера от земята, те няма как да бъдат различени. Това, между другото, би могло да се е случило и с фотографа от Невада през ноември 2016 г.”, каза за “Руски дневник” професорът от Академията за военни науки Вадим Козюлин.

По думите на експерта пребоядисването на самолети е обичайна практика за определяне “чужд-свой” във въздуха, която американските летци използват по време на обучението си.

“Няма нужда да се развиват конспиративни теории. В реално сражение няма никакъв смисъл от маскирането на самолетите с боя. Руските и чуждите РЛС разпознават летателните апарати не по окраската, а по отразения сигнал, който те оставят на радарите”, не се съгласява с него главният редактор на списание “Националная оборона” Игор Коротченко.

Съветски танкове в САЩ

Допреди известно време частните оръжейни компании в САЩ се ограничават само до продажбите на руско и съветско огнестрелно оръжие. Но сега вече списъкът на стоките се допълва и от руски танкове.

Както пише изданието “The National Interest”, руски танк Т-72 в пълна екипировка може да се купи на частни основания за $50 000. При това клиентът може да получи танка за своето ранчо или извънградско си имение едва след като бъдат оформени редица справки, сертификати и разрешения от правителството на САЩ.

В по-голямото си болшинство “стоките” с Червена Звезда отстрани се озовават в Новия Свят от страните на бившия Варшавски договор, наследили значителен арсенал от бронирана техника и друго оръжие от времето на Студената война.

Както твърдят авторите на изданието, изкупуват бракуваните танкове по занижени цени, изнасят ги в САЩ, след което режат цевите и модернизират машините според желанието на конкретния клиент. Обикновено от момента на поръчката до доставката минават не повече от два месеца.


Loading...

Едни от водещите играчи на този пазар са компаниите “Redfish” и “Century Arms”. Освен танкове и стрелково оръжие, тези фирми предлагат и различни видове съветски БТР-и и офроуд машини.
Източник: “Руски дневник

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.