Руснаци намериха начин да добиват метилов спирт от стари гуми

Руснаци намериха начин да добиват метилов спирт от стари гуми

За преработката се използва барабанен реактор, където под голямо налягане и температура се получава метанолът

Учени от Уралския федерален университет (УрФУ, Екатеринбург) разработиха ефективна и екологична технология за преработка на стари гуми с цел производство на метилов спирт – метанол, който може да се използва като гориво за автомобилния транспорт и авиацията.

Това съобщиха от пресслужбата на министерството на науката и висшето образование на Русия, цитирани от ТАСС.

“Гумите се обработват при температура 700 градуса по Целзий. Получава се газ-синтез, като при последващата обработка той се превръща в полезен продукт – метанол”, се посочва в съобщението.

Оползотворяването и ефективното използване на отпадъците е една от актуалните задачи за много държави. Старите автомобилни гуми са сериозна заплаха за околната среда, затова ефективната им преработка е много важна.

Световният обем на този вид отпадъци се оценява на над 10 милиона тона годишна, а в Русия той възлиза на 1 милион тона годишно.

За преработката на гумите учените от УрФУ използват барабанен реактор, където под високо напрежение и температура се получава метанол.

Количеството на гумите, които уредът може да преработва, е до 457 кг в час, а производителността на метанол е до 328 кг в час.

“От получения метанол може да се прави формалдехид за производство на полимерни материали. Метанолът може да се използва и като гориво за автомобилния транспорт и авиацията”, допълниха от пресслужбата на министерството. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG – Военен портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.