Руснаците тестват авиобомба “Дрель”, която британците нарекоха “агресивен ход от Кремъл”

Новата авиационна бомба “Дрель” в хода на изпитанията потвърди своите характеристики, съобщи заместник генералният директор на концерн “Техмаш” (част от “Ростех”) Александър Кочкин.

“Изпитанията вървят по план. Засега те потвърждават своите характеристики, затова нямаме никакви опасения по повод успешното завършване на изпитанията”, цитират руски медии.

В началото на април британски медии нарекоха авиобомбата “Дрель” “поредният ход на агресия от страна на Кремъл”.

А през януари генералният директор на концерн “Техмаш” Владимир Лепин съобщи, че на въоръжение в руската армия ще постъпи най-новата 500-килограмова авиобомба “Дрель”.

“Дрель” е касетъчна бомба от 15 елемента, съдържаща медни ударни ядра, които се разпръскват в различни посоки със скорост от 3 км/с, пробивайки всяка тежка бронирана техника.

Свободнопланиращите и неуправляеми авиобомби излизат на държавата много по-евтино от високоточните ракети заради липсата на реактивен ракетен двигател.

При това боеприпасите тежат 500 кг, взривната маса съставлява 70% от общото тегло на “Дрель”. Просто казано, в една бойна глава има над 370 кг експлозив, пълен с медни ядра, които при взрив развиват големи скорости.

Новите бомби могат да се хвърлят по противника от разстояние 30 км, а благодарение на навигационната система ГЛОНАСС те могат да поразяват точно в целта (за разлика от всички неуправляеми боеприпаси от миналото столетие).

В бъдеще оръжейниците планират да оборудват изделието с високоенергийни двигатели, за да увеличат радикално обсега на приложение на “Дрель”. / bg.rbth.com


Loading...

Тази информация достига до Вас благодарение WARS.BG военният портал на България!

loading...

Ние не разполагаме с ресурсите да проверява информацията, която достига до редакцията и не гарантираме за истинността ѝ, поради което, в края на всяка статия е посочен източникът ѝ, освен ако не е авторска. Възможно е тази статия да не е истина, както и всяка прилика с действителни лица и събития да е случайна.